Liettua julkisti entisten KGB-työntekijöiden nimet

Nimilista kiinnosti liettualaisia niin paljon, että käyttäjäruuhka kaatoi nettisivun lähes heti.

Ulkomaat

Liettua on julkaissut internetissä Neuvostoliiton salaisen poliisin KGB:n Liettuassa työskennelleen henkilöstön nimet. Nimilistat kiinnostivat liettualaisia niin paljon, että nettisivu kaatui hetimmiten halukkaiden lataajien tungoksesta.

Valtion kansanmurhan tutkimuskeskus julkaisi myöhään keskiviikkona internetissä 628 asiakirjaa KGB:n osastojen toiminnasta neuvostoajan Liettuan kaupungeissa ja alueilla. Asiakirjat sisältävät noin 1 500 KGB:n työntekijän nimet.

Internetsivu www.kgbveikla.lt (siirryt toiseen palveluun) kuitenkin kaatui heti tuoreeltaan torstaiaamuna, kun joukoittain käyttäjiä yritti päästä sivuille.

- Nämä ihmiset elivät lähellä meitä kaikkia. Ihmiset kaikkialta Liettuasta yrittivät päästä nettisivuille katsomaan listoja, sanoo keskuksen johtaja Terese Birute Burauskaite.

Illalla sivustolle jälleen pääsi.

Hän perustelee nimilistan julkaisemista sillä, että he haluavat ihmisten ymmärtävän paremmin KGB:n toimintaa ja sen vainoja. Asiakirjat auttavat kiinnostuneita tekemään oman arvionsa, hän jatkaa.

KGB-työ yleensä peitetoimintaa

Julkistetuissa asiakirjoissa on listat KGB:n työntekijöistä, jotka työskentelivät Liettuassa vuosina 1960 - 19991, yleensä peitetoimintatehtävissä. Suurin KGB-osasto oli dokumenttien mukaan Kaunasissa Keski-Liettuassa, jossa oli neuvostovastaista ilmapiiriä.

- Nämä ihmiset eivät yleensä paljastaneet itseään, he työskentelivät peitetoimintatehtävissä ja esiintyivät ministerien tai järjestöjen edustajina, kertoo tutkimuskeskuksessa työskentelevä historioitsija Kristina Bucinskaite KGB:n työntekijöistä.

Tutkimuskeskus on julkaissut aiemmin KGB:n keskushallinnon asiakirjoja. Myöhemmin julkaistaan lista yli tuhannesta sellaisesta KGB:n salaissta agentista, jotka eivät tunnustaneet Liettuan itsenäistyttyä vuonna 1990.

Lähteet: AFP, BNS