1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Oikeusoppineet: Jääkiekkoilijoilla ei erioikeuksia pahoinpitelyissä

Jääkiekkokaukalossa tehtyä pahoinpitelyä pitää arvioida rikosoikeudellisesti kuin mitä tahansa muuta pahoinpitelyä, oikeusoppineet sanovat.

urheilu

Viime viikonloppuna Jokereiden ja HIFK:n ottelussa puhjennut väkivaltainen välikohtaus on saanut huomiota aina poliisiylijohtajaa myöten. Poliisiylijohtaja Mikko Paatero pitää väkivaltaa selvänä pahoinpitelynä ja hänen mielestään poliisitutkinta on tarpeen. Poliisi tutkii tapausta, jossa Jokereiden pelaaja Semir Ben-Amor pahoinpiteli HIFK:n Ville Peltosta.

Oikeusoppineet ovat samoilla linjoilla poliisiylijohtajan kanssa.

- On ihan oikein, että niitä väkivaltatilanteita, joissa mennään selvästi pidemmälle kuin pelin henki on, voidaan tarkastella myös pahoinpitelyrikoksen kannalta, sanoo rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio Helsingin yliopistosta.

Myös Turun yliopiston rikosoikeuden professori Jussi Tapani ja Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen ovat samaa mieltä.

- Syyttäjä ratkaisee nostetaanko syyte, sen jälkeen kun poliisi on tutkinnat tehnyt. Se, että pahoinpitely tehdään jääkiekkokaukalossa ei muuta pahoinpitelyä muuksi. Sitä pitäisi arvostella rikosoikeudellisesti ihan kuin mitä tahansa pahoinpitelyä, Tolvanen toteaa.

- En olisi mitenkään yllättynyt siitä, että tämä johtaisi myös varsinaiseen oikeudenkäyntiin, professori Nuotio uumoillee.

Väkivaltaisia pelaajia tuomittu sakkoihin

SM-liigan toimitusjohtajan Jukka-Pekka Vuorisen mukaan asiaa ei pitäisi viedä poliisitutkintaan. Liiga olisi halunnut pestä tämän väkivallan tahriman likapyykin omissa piireissä.

- Poliisin ei tarvitse kysyä jääkiekkoliiton lupaa rikostutkintaan. On ihan oikein, että poliisi käyttää tässä itsenäistä päätösvaltaa. Poliisi on itse asiassa velvollinen tutkimaan, kun tällainen rikosepäily tulee tietoon, Tolvanen terottaa.

Hänen mukaansa jääkiekkoväkivallasta on jaettu Suomessa aikaisemmin muutamia tuomioita.

- Esimerkiksi 1990-luvulla korkein oikeus tuomitsi jääkiekkoilijan sakkorangaistukseen pahoinpitelystä, kun pelaaja syyllistyi väkivaltaiseen käytökseen, kun peli oli jo vihelletty poikki. Myös alioikeuden ratkaisuja on muutamia ihan vastaavia, Tolvanen kuvaa.

Lue seuraavaksi