Hyppää sisältöön

Putinin kootut seikkailut - Harrikoita, tiikereitä, formuloita...

Venäjän miehistä miehisyyttään korostavan presidentin adrenaliininhuuruiset tempaukset jatkuivat kurkilennolla. Se ei suinkaan ollut Vladimir Putinin ensimmäinen suoritus siivillä tai eläinten parissa.

Kuva: EPA / Dmitry Astakhov

Venäjän presidentti Vladimir Putin herätti torstaina huomiota lennettyään kurkiauran kärkikurkena. Putin on aiemminkin esiintynyt julkisuudessa tilanteissa, joissa hänen miehisyyttään on korostettu. Seikkailut käsittävät adrenaliininhuuruisia harrastuksia kuin vaarallisia eläimiäkin - esimerkiksi tiikereitä ja jääkarhuja.

Putinin julkisuuskuvaa on rakennettu huolellisesti vuodesta 1999 saakka. Tuolloin presidentti Boris Jeltsin nosti verraten tuntemattoman ja harmaana virkamiehenä pidetyn Putinin ensin pääministeriksi ja sitten seuraajakseen.

Jo vuonna 2000 Putin pääsi otsikoihin istuttuaan hävittäjälentokoneen takaistuimelle. Putin lensi Suhoi-SU-27-hävittäjän kyydissä sodan repimän Tshetshenian yllä. Tuolloin presidentinvaaleihin oli toki vain muutama päivä aikaa.

Irtopisteitä Putin keräsi myös pääministeriaikanaan osallistumalla metsäpalojen sammutustöihin yhdessä palomiesten kanssa sammutuskoneesta. Uusimpien presidentinvaalien alla Putin esiintyi muun muassa kelkkamäessä.

Putin on myös ajanut Renault'n väreissä Formula 1 -autoa. Venäjän presidentti on nähty usein myös Harley Davidson -moottoripyörän satulassa sekä monissa motoristitapahtumissa yhdessä parrakkaiden liivimiesten kanssa.

Putin myös kalastaa ja ratsastaa usein  - syystä tai toisesta monasti ilman paitaa. Vuonna 2009 Putin kohahdutti uimalla jäisessä siperialaisjoessa. Uintityylinä oli luonnollisesti näyttävä perhosuinti. Lihaksiaan Putin pullistelee myös muun muassa judotatameilla.

Nolommin kävi kuitenkin laitesukellusretkellä Mustallamerellä 2011. Putin nousi pintaan mukanaan klassinen kreikkalainen amfora, jonka "minä ja pojat löysimme". Arvostelijat ihmettelivät, miten 2 500 vuotta vanha ruukku olisi löytynyt vain pari metriä syvästä vedestä. Muutamaa kuukautta myöhemmin Putinin tiedottaja Dmitri Peskov myönsi, että ruukunsirpaleet oli laitettu paikalle ennakkoon.

Tiikerille kävi huonosti

Harvinaisten eläinten kanssa Putinia on nähty ennen kurkiepisodiakin. 2010 Putin auttoi tiedemiehiä kiinnittämään seurantapannan nukutetun jääkarhun kaulaan ja mittaamaan sitä. Lähtiessään Putin taputti karhua sanoen "voi hyvin".

Putin on auttanut eläintiedettä myös ampumalla harmaavalasta jalkajousella.

Vuonna 2009 Putin ampui viisivuotiasta naarassiperiantiikeriä nukutusaseella ja auttoi panemaan tiikerin kaulaan seurantapannan. Myöhemmin tiikeri katosi seurannasta. Jotkut eläinsuojelijat sanoivat, että tiikeri ei toipunut liiallisesta määrästä nukutuslääkettä, jonka Putinin turvamiehet määräsivät eläimeen laitettavaksi.

Aivan ilman sivullisia uhreja ei sujunut myöskään torstainen kurkilento. Paikalla ollut biologian opiskelija kertoi venäläisessä sosiaalisessa mediassa, että kaksi äärimmäisen harvinaisen lumikurjen poikasta kuoli ja useita muita loukkaantui lennokkilennon ja kiireisesti järjestetyn Putinin vierailun vuoksi. Yksi poikasista olisi muun muassa sotkeutunut lennokin propelleihin.

Kirjoitus katosi myöhemmin, mutta siitä liikkui kopioita venäläismediassa. Tutkimusaseman tutkija on vahvistanut yhden poikasen kuoleman.

Venäläisbiologien mukaan maailmassa on jäljellä noin 20 lumikurkea.

Pehmo-Putin pussaa

Putin esiintyy mielellään paitsi miehisenä miehenä, myös pehmona. Hän on muun muassa halaillut koiranpentuja ja antanut puudelin pussata häntä. Putin on antanut myös 10-vuotiaan japanilaistytön heittää hänet tatamiin judoharjoituksessa sekä luonnollisesti pussaillut vauvoja.

Yhtä asiaa Putin kuitenkin välttelee: hän ei mitenkään halua korostaa valtavia rikkauksiaan. Siksi julkisuustemput on mietitty tarkoin etukäteen.

Venäjän oppositio naureskelee presidenttinsä tempuille.

- Hän on johtanut tätä maata 12 vuotta, mutta hänen fantasioidensa lista on loppumaton, kirjoitti Eho Moskvy -radion kommentaattori Anton Oreh.

Sosiaalisessa mediassa Putinin tempauksilla on ilakoitu. Muokattuja kuvia on nähty muun muassa Putinin väitetystä haipainista. Myös kurkilento sai vitsiniekat asialle. Yhdessa muokatussa kuvassa voisi suorastaan ajatella olevan Peukaloisen retkellään. Kuvan näkee tästä (siirryt toiseen palveluun).

Alla on koottu joitain uutisia Putinin julkisuustempuista. Muutamissa niistä on videoita tapahtumista.

.
.