Luomuruoka on puhtaampaa, mutta ei ravitsevampaa

Luomuruoka ei tuoreen tutkimuksen mukaan ole vitamiinipitoisempaa kuin tavallinen ruoka, mutta voi sisältää vähemmän torjunta-ainejäämiä. Luomukanassa ja -possussa on myös vähemmän antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereita, kansainvälisten ruokatutkimusten vertailu osoittaa.

Kotimaa
Luomuelintarvikkeita.
Markettien luomutuotevalikoima kasvaa vuosittain. Kaupanhyllyiltä löytyy lähes jokaisesta peruselintarvikkeesta luomuversio.Kalle Niskala / Yle

Stanfordin yliopiston tutkimuksessa eroja etsittiin luomuvihanneksista, lihasta, maidosta ja monista muista ruoka-aineista, mutta ravinnepitoisuuksien osalta tulokset jäivät vaisuiksi.

Luomumaidossa ja luomukanassa oli jonkin verran enemmän omega-3-rasvahappoja, minkä lisäksi luomutuotteissa oli enemmän fosforia. Jotta ihmisellä olisi puute fosforista, hänen pitäisi kuitenkin olla nälkäkuoleman partaalla, joten terveyden kannalta fosforipitoisuudella ei ole juurikaan merkitystä. Terveyteen suurempi vaikutus saattaa olla torjunta-aineilla, joiden jäämiä oli selvästi enemmän tavallisissa ruoissa kuin luomumenetelmin kasvatetuissa. Myös antibiooteille vastustuskykyisiä bakteerikantoja oli tavallisessa ruoassa enemmän, mikä selittynee tehotuotantoon kuuluvalla eläinten antibioottilääkinnällä. Näidenkin erojen merkitys käytännössä jäi epäselväksi. Tutkijat kehottavat tulkitsemaan tuloksia varovaisesti monestakin syystä. Vielä ei esimerkiksi tiedetä millaisia terveysvaikutuksia luomupainotteisella ruokavaliolla on pitkällä aikavälillä, koska sellaisia tutkimuksia ei ole tehty yhtäkään. Lisäksi tutkimusten menetelmät ja asetelmat olivat hyvin erilaisia, mikä vaikeutti analyysia.

Luomutilojen väliset erot ovat myös vähintään yhtä suuria kuin ero luomutilojen ja tavallisten tilojen välillä. Tämän vuoksi luomututkimusten tuloksia on vaikea niputtaa yhteen. Tulokset julkaistiin Annals of Internal Medicine -lehdessä.

Lähteet: Duodecim