1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Puhdistus-elokuva on romaania toimeliaampi

Ikääntynyt Alide asuu yksin Viron maaseudulla. Eräänä iltana naisen arjen katkaisee pihalle pyörtynyt parikymppinen Zara. Tultuaan tajuihinsa Zara kertoo pakenevansa väkivaltaista miestään.

Kulttuuri
Tähtiä.

Kohtaaminen nostaa Aliden mieleen repivät muistot nuoruuden täyttymättömästä rakkaudesta ja valinnoista, jotka sinetöivät hänen ja hänen lähimpiensä kohtalon. Vaikeita ratkaisuja myös tekemään joutuneen Zaran tilanne puolestaan osoittaa, että vaikka aika on toinen, vaino ei ole loppunut, se on vain muuttanut muotoaan. Kutakuinkin näin kuuluu Sofi Oksasen vuonna 2008 ilmestyneenPuhdistus–romaanin takakansiteksti ja tämän tarinan kertoo siis myös Antti J. Jokisen ohjaama elokuva.

Tehdään heti aluksi selväksi, että kaikki Oksasen romaanin ystävät voivat huokaista helpotuksesta.

Paljon romaanin aineksista on tietenkin jouduttu jättämään pois, mutta kirjan kova ydin, se kuinka valtaapitävät kohtelevat vallassaan olevia, tässä tapauksessa naisia, on tallella. Unohdettu ei ole myöskään koko kurimuksen liikkeelle saattavaa, Aliden traagista rakkaustarinaa.

Jokisen elokuva on romaania toimeliaampi. Sitä voisi kutsua vaikka henkilövetoiseksi jännäriksi. Jotkut elokuvan kohtauksista ovat todella julmia. Viisaasti Jokinen kuitenkin pidättäytyy näyttämästä kauheimpia tapahtumia ja vaihtaa näkökulman aina lopulta kokijan kasvoihin. Kasvot ovat tämän elokuvan lähtökohta. Erityisesti alkupuolella Jokinen tuntuu lähes yksinomaan keskittyvän näyttelijöidensä kasvoihin. Ympäröivä maailma on jätetty taustalle, liki huomiotta. Ratkaisu tuntuu aluksi oudolta, mutta aikaa myöten sen hyväksyy ja siihen tottuu.

Voimakkaasta ja paikoin kieltämättä todella rankasta sisällöstään huolimatta _Puhdistus _ei ole ahdistava elokuva. Tästä pitää osin huolen elokuvan lopetus, jossa Jokinen romaania enemmän painottaa sovituksen ja anteeksiannon mahdollisuutta.

Yksi tärkeä tekijä tämän elokuvan onnistumisessa ovat sen näyttelijät. Ikääntynyttä Alidea esittää todellista kangaskarismaa huokuva Liisi Tandefelt. Nuorempana Alidena nähdään Laura Birn, joka tekee tässä luultavasti tähänastisen uransa parhaan elokuvaroolin. Jokiselle on nostettava hattua siitä kuinka hienosti hän on onnistunut nimenomaan näyttelijäohjauksessa. Kaikki mukana olevat näyttelijät ovat tässä parhaimmillaan ja monet tuntuvat löytäneen itsestään aivan uusia ulottuvuuksia.