Sieniä tunnistaessa arpomiselle ei jää varaa

Sienimetsälle aikovan tulee tietää mitä maasta mukaansa poimii ja mitä pistää suuhunsa. Keruutuotetarkastajaksi haikailevalta edellytetään kuitenkin muutakin kuin kärpässienen erottamista herkkutatista.

sienet
Kristina Koskinen, otavan opisto, sieninäyttely
30 vuotta sieniä harrastanut helsinkiläinen Kristina Koskinen osallistui myös keruutuotetarkastajien näyttökokeeseenYle / Jouni Kirvesmies

Keruutuotetarkastajaopiskelijoiden sienientunnistamiskoetta Mikkelin Otavassa valvova sienineuvoja Leena Torssonen kertoo, että Otavan liikuntasalissa järjestettävä tunnistustehtävä on kaukana helposta.

- Keruutuotetarkastajan erikoisammattitutkintoon kuuluu tunnistaa määrätty lista sieniä, kasveja ja marjoja. Tunnistettaviin lajeihin kuuluvat kaupalliset, myrkylliset ja näköislajit. Kokeessa on tunnistettava useita näistä. Tunnistamistarkkuuden on oltava 100 prosenttia.

Kaiken kaikkiaan oppilaan tulee ennen valmistumista tunnistaa noin 480 sientä, kasveja sama määrä. Kokeessa apuna saa olla vain suurennuslasi. Muiden kanssa keskustelu ja aputeosten käyttö ovat ehdottomasti kiellettyjä.

Sisätiloissa järjestetyn tunnistutehtävän jälkeen edessä on vielä toinen urakka kenttäolosuhteissa. Silloin apuna saa olla myös kirjallisuutta.

Vaikealle näyttökokeelle syynsä

Keruutuotetarkastajaksi opiskelevalle suunnatut tehtävät ovat hankalia ja syystä. Työhön liittyvä vastuu on iso. Sienineuvojat viime kädessä toimivat asiantuntijoina siitä, mitä suuhun uskaltaa laittaa. Toisinaan apua tarvitaan myös sellaisten sienien tunnistamisessa, joita ei saisi syödä.

- Viime vuonna keskussairaalaan pyydettiin tunnistustehtäviin, kun joku lapsi oli syönyt myrkyllistä sientä ja heillä oli pelko siitä, että kyseessä on suippumyrkkyseitikki, joka on tappavan myrkyllinen seiti. Onneksi ei ollut, mutta sienestä oli pieni ja erittäin huono näyte. En uskaltanut heti sanoa kun oli aika pieni sieni kyseessä, Torssonen kertoo.

Sienimyrkytyksiä tapahtuu Etelä-Savossa harvakseltaan maakunnan terveyskeskuksien mukaan. Taustalla on pitkälti sienten poimijoiden valveutuneisuus. Sieniä ei poimita, mikäli niitä ei tunnisteta.

Kokeeseen osallistuville ei arpomiselle jätetä sen sijaan sijaa.

- Alaan liittyvän vastuun takia tämä tarkoituksella hyvin vaativa näyttö. Ei tästä mennä arpomalla läpi. Pitää oikeasti tuntea lajit.