Vaalikiertue Nurmeksessa: Tämä kosija ei anna periksi

Yle Pohjois-Karjalan kuntavaalikiertue on torstaina 18. lokakuuta Nurmeksessa. Kaupunki on ryhtynyt aktiiviseksi puhemieheksi Pielisen Karjalan takeltelevissa yhteistyö- ja naimakaupoissa.

Nurmes
Nurmes Pieliseltä kuvattuna
Nurmeksen kirkon juurelta lähtee nyt yhteistyöviestejä koko Pielisen Karjalaan. Yle

Nurmeksen ja Valtimon valmiiksi neuvottelema kuntaliitos meni keväällä lopulta puihin. Valtimon kunnanvaltuusto äänesti liitoksen nurin äänin 12-9.

Nurmes on heti valmis uuteen yritykseen. Elokuun lopulla pidetyssä valtuustoseminaarissa linjattiin, että Nurmes kutsuu naapurikunnat eli Valtimon, Juuan ja Lieksan yhteisneuvotteluun heti kuntavaalien jälkeen. Valtimon suhteen Nurmes puhuu avoimesti kuntaliitoksesta.

Laulussa sanotaan, että "kaiken takana on nainen". Kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) voidaan tällä hetkellä syystäkin pistää monen kuntaliitoskuvion taakse. Asia on kuitenkin moninaisempi.

Nurmeksen ja Valtimonkin liitosaikeissa on pohjimmiltaan kysymys siitä, miten kuntalaisten sosiaa- ja terveyspalvelut jatkossa järjestetään. Kunnat ovat hoitaneet terveydenhuollon palvelut yhteistyössä jo 40 vuoden ajan. Kuntaliitos olisi yksi keino pistää hynttyyt yhteen myös sosiaalipuolella.

Kaiken takana on loppujen lopuksi raha. Nurmeksenkin budjetista yli 60 prosenttia menee sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Kuntaliitos Valtimon kanssa kuulostaa keväällä annettujen rukkastenkin jälkeen järkevältä. Toinen puoli asiaa on kuitenkin se, että monet valtimolaiset suhtautuvat liitokseen viileän pragmaattisesti: valtuustokauden pituinen aikalisä on otettu, kuntaliitokseen voimme palata muutamaa vuotta viisaampana ja köyhempänä!

Ensi hätään Nurmeksen on saatava suhteet kuntoon Lieksan kanssa. Eripura palaa tällä hetkellä äkäisimmällä liekillä Pielisen Karjalan kehittämiskeskuksen eli Pikesin omistuskiistassa.

Suora radiolähetys klo 11-12 Porokylästä Bellan pysäköintialueella

Tule tekemään maakuntaradion ja paikallislehden kanssa suoraa vaaliohjelmaa Nurmekseen torstaina 18. lokakuuta. Tavataan Porokylässä ravintola Bellan pysäköintialueella.

Yle Pohjois-Karjalan kiertueryhmä, Ylä-Karjalan väki ja ääniauto-Ripsa ovat paikalla kello 11-12.

Tarjolla on kahvia ja kunnallispolitiikkaa. Kerro sinä meille ja radion kuuntelijoille, millaiset haasteet lokakuussa valittavia valtuutettuja Nurmeksessa odottavat.

Kunnallisvaalit tulee, oletko valmis? Torstaina tarinaa Nurmeksesta kello 14 saakka.