Saska Saarikoski: Sanojen alamainen

Toimittaja Saska Saarikosken toimittama Sanojen alamainen on avoin ja rehellinen teos, missä  poika tutustuu isäänsä, Pentti Saarikoskeen, kirjoittaa Juha Pikkarainen kirja-arviossaan.

Pentti Saarikoski
Saska Saarikoski: Sanojen alamainen -kirjan kansi
Suomen Kuvapalvelu Oy

Ellei viina ja muutenkin hyvin rankka ja kuluttava elämäntapa olisi koitunut kuolemaksi kesällä 1983 vähän ennen 46-vuotissyntymäpäivää, olisi Pentti Saarikoski äsken täyttänyt 75 vuotta. Näin hän olisi elänyt sen iän, minkä suomalaiset miehet keskimäärin elävät. Toki hän oli kuollessaan ainakin 75-vuotiaan näköinen, laiha ja köpöttelevä ukko, jolla oli pitkä tukka ja parta. Jokainen näki päällepäinkin, että elämä oli jo eletty.

Pentti Saarikoskea voi pitää ensimmäisenä suomalaisena runoilijana tai taiteilijana, joka eli koko elämänsä julkisuudessa. Julkisuus oli hänelle oikeastaan ilmaa, mitä hän hengitti. Ja sitä ilman ihminen tietysti kuolisi. Vaikka Eino Leino 60 vuotta aikaisemmin eli hyvin samanlaisen ja vain pari vuotta pitemmän elämän, oli julkisuus tuolloin vain pienen kansanosan julkisuutta. Oikeastaan vasta television myötä julkisuus laajeni kaikkia kansanosia koskevaksi. Pentti Saarikoski oli tv-ajan lapsi.

Enhän minä tavannut Penttiä kuin muutaman kerran, enkä silloinkaan käynyt hänen kanssaan kovin unohtumattomia keskusteluja. Toisin kuin puoli Helsinkiä, en voi väittää tunteneeni Penaa hyvin

Saska Saarikoski

Kustantaja on huomannut Pentti Saarikosken juhlavuoden ja julkaisee useita hänen teoksiaan mutta myös muiden hänestä kirjoittamia teoksia. Äsken ilmestyi Saska Saarikosken kirjoittama ja Pentti Saarikosken tekstien osalta toimittama teos nimeltään Sanojen alamainen. Kirjan on kustantanut Otava. Vajaat puolet kirjan tekstistä on Saskan ja reilut puolet Pentin kirjoittamaa. Saska Saarikoski on syntynyt vuonna 1963 ja hän on keskimmäinen Pentti Saarikosken viidestä lapsesta. Ammatiltaan Saska Saarikoski on Helsingin Sanomien toimittaja.

Kirjansa ensimmäisessä luvussa Saska Saarikoski kirjoittaa mielestäni rehellisesti:"Enhän minä tavannut Penttiä kuin muutaman kerran, enkä silloinkaan käynyt hänen kanssaan kovin unohtumattomia keskusteluja. Toisin kuin puoli Helsinkiä, en voi väittää tunteneeni Penaa hyvin". Isän kuollessa Saska oli 19-vuotias, eikä ollut kovin kiinnostunut isästään. Vasta oman 50-vuotispäivän lähestyessä Saska Saarikoski päätti lukea koko isänsä julkaistun tuotannon ja myös käsinkirjoitetut päiväkirjat vuodesta 1967 tämän elämän loppuun saakka. Minkälainen isä teksteistä löytyisi?

Vaikka Sanojen alamainen on hyvin kirjoitettu ja toimitettu teos, siinä on yksi paha puute. Tärkeää kirjaa pitää mielestäni lukea kerraten ja kunnollinen kertaus edellyttää sisällysluetteloa. Se kirjasta puuttui monien nykykirjojen tavoin. Se olisi helpottanut kirjan tarkempaa lukemista ja asioiden kertausta. Nyt lukija joutuu tarpeettomasti selaamaan ja hakemaan kirjasta kohtia, joita haluaisi kerrata.

Nöyrää rehellisyyttä Pentti Saarikosken teksteistä kuitenkin löytyy. Hän pystyy myöntämään miten omat mielipiteet saattavat vaihtua mielialan, humalan, sään tai vaikka vaimon käyttäytymisen takia.

Juha Pikkarainen

Ehkä puuttuvan sisällysluettelon jotenkin korvaa kirjan kansien sisälehtiin piirretty kartta tai kaaviokuva nimeltään Pentti Saarikosken maailma. Siinä keskelle on asetettu päähenkilö PS ja sen ympärille kaikki keskeiset henkilöt hänen elämässään. Historiaa huonommin tunteva lukija joutuu varmasti hakemaan muutamien nimien henkilöhistoriaa eri hakemistoista, koska heitä ei Sanojen alamainen -kirjassa edes mainita. Onpahan asiasta kiinnostuneilla lukijoilla jotakin puuhaa kirjan herättämien ajatusten ja kysymysten parissa.

Saska Saarikoski on valinnut kirjaansa isänsä ajattelusta ja teksteistä keskeisiä kokonaisuuksia luvuiksi ja kirjoittaa jokaisen luvun loppuun suoria sitaatteja Pentti Saarikosken teksteistä aikajärjestyksessä vanhemmasta nuorempaan. Kunkin luvun alussa olevalla selitysosalla Saska Saarikoski liittää isänsä tekstit niiden kirjoittamisaikaan mutta myös nykyhetkeen. Eri luvuissa käsitellään mm. Pentti Saarikosken suhdetta uskontoon, politiikkaan, naisiin, lapsiin ja omaan itseensä.

Jokainen lukija voi kokea miltä Saarikosken ajatukset tuntuvat tänään vuonna 2012 aivan toisenlaisessa maailmassa. Sen jokainen voi varmasti todeta, ettei kukaan voi aina ja kaikessa olla oikeassa. Ennustajaeukotkin erehtyvät yllättävän usein. Nöyrää rehellisyyttä Pentti Saarikosken teksteistä kuitenkin löytyy. Hän pystyy myöntämään miten omat mielipiteet saattavat vaihtua mielialan, humalan, sään tai vaikka vaimon käyttäytymisen takia. Saska Saarikoski toteaa omana mielipiteenä isästään; jos tämä olisi syntynyt parikymmentä vuotta aikaisemmin, olisi natsismi kiehtonut tai parikymmentä vuotta myöhemmin niin punk olisi koskettanut Penttiä.

Pentti Saarikoski eli elämäänsä niin herkkänä, että hän otti vaikutteita kaikesta ympärillään tapahtuvasta mutta teki kaikesta jonkinlaista synteesiä. Hän perehtyi asioihin laajasti mutta analyysi tahtoi jäädä puolitiehen. Oli kaikenlaista muuta tekemistä. Onneksi hän kirjoitti monet ajatuksensa ylös päiväkirjoihin ja runoihin. Sieltä me asiasta kiinnostuneet nämä ajatukset löydämme.

Saska Saarikosken toimittama Sanojen alamainen on avoin ja rehellinen teos, missä poika tutustuu isäänsä. Kirjan lukijat voivat olla mukana tutustumismatkalla ja tutustua isän lisäksi hyvin kirjoittavaan poikaan ainakin vähän.

Juha Pikkarainen