1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Jääkiekkopomot vastuuseen kiekkotappeluista

Viime lauantain Hifk-Jokerit pelin tappelut herättivät keskustelua verkossa. Verkkokeskustelussa kaivattiin jääkiekkopomoja vastuuseen, poliisin puuttumista asiaan ja verrattiin jääkiekkoa muihin kontaktilajeihin.

urheilu
Semir Ben-Amor
Semir Ben-Amorille mätkäistiin 18 ottelun pelipanna.Lehtikuva

- Miettikääpä miksei rugbyssa tai amerikkalaisessa jalkapallossa ole samanlaista väkivaltaa kuin kiekossa. Molemmissa peleissä on vauhtia ja kovempaa kontaktia kuin jääkiekossa. Miksi se ei tuo tullessaan väkivaltaa, kysyy nimimerkki Piece.

Moni korosti sitä, että kyseessä on bisnes ja katsojat lopulta päättävät, millaista jääkiekkoa tahtovat tulla katsomaan. Nimimerkki _Koijari _ehdotti jopa ikärajoja katsomoon elokuvien tapaan.

- Väkivalta kaukalossa ei lopu ennen kuin se tuntuu seurojen, pelaajien ja sponsoreiden kukkarossa. Tähän asti väkivalta on vain lisännyt medianäkyvyyttä ja kiinnostusta ja lehterit ovat täyttyneet ja seurat ja sponsorit ovat hyötyneet. Nyt on meidän katsojien aika äänestää jaloillaan ja pysyä pois katsomoista ja olla ostamatta sponsorien tuotteita, kunnes asia muuttuu, toteaa nimimerkki Nemo.

-Yleisö äänestäköön jaloillaan, ei tyhjille katsomoille pelata, nimimerkki yksinkertaista summaa.

Moni pitää poliisitutkintaa aiheellisena

Poliisiylijohtaja Mikko Paateron kommentti Yle uutisille sai positiivista vastakaikua. Moni piti poliisitutkintaa hyvänä asiana.

- Hyvä suuntaus, eiköhän se hanskojen tiputtaminen ala vähitellen loppumaan kun viedään jutut poliisille, kannustaa nimimerkki Augusti.

- Urheiluväkivalta ei ole urheilun sisäinen asia sen enempää kuin perheväkivalta on perheen sisäinen asia. Rikoslain mukaan tappelijat ja nyrkkeilijät kuuluvat vankilaan. Miksi pahoinpitelyt olisivat sallittuja silloin, kun ne televisioidaan ja yleisö maksaa niiden näkemisestä, kysyy nimimerkki Miksei laki koskisi urheilua.

Harva tuomitsi yksittäisiä pelaajia. Vastuuseen toivottiin niin joukkuejohtoa, Jääkiekkoliittoa kuin SM-liigaakin.

- Jääkiekkoväki on tavallaan kaiken aikaa puheillaan ja todellisella puuttumattomuudellaan vain pyrkinyt varmistamaan, että tappelut eivät lopu. Tämä on vähän samaa tyyliä, kuin uskonnollisten yhteisöjen sisällä tapahtuvat hyväksikäyttötapaukset, joihin ulkopuolisten ei tahdota puuttuvan, koska ongelma muka voidaan hoitaa omin voimin. Aivan kuin oltaisiin muun yhteiskunnan pelisääntöjen yläpuolella, paheksuu nimimerkki laki voimaan.

- Kiekkopomot tuskin haluavat tappeluita pois kokonaan. Vastaava tilanne on moottoriurheilussa, jossa vaarallisia kolareita ei mukamas haluta, mutta kaikki tietävät niiden lisäävän lajin suosiota, pohtii nimimerkki Koopra.

"JP Vuorisen pitäisi erota"

Verkkokeskustelijoita oli ärsyttänyt erityisesti Sm-liigan toimitusjohtajan Jukka-Pekka Vuorisen kommentti siitä, ettei poliisitutkintaa tarvita (siirryt toiseen palveluun).

- JP Vuorisen pitäisi erota, jos hän on sitä mieltä, että poliisin ei pitäisi puuttua kaukalossa tapahtuneisiin asioihin, sanoo nimimerkki Haloo!

- Juha-Pekka Vuorisen kommentit siitä, että jääkiekkoväki haluaa ratkaista asian sisäisesti, on tyypillinen instituutiolle, joka elää omien sisäisten kirjoittamattomien sääntöjensä kanssa, toteaa puolestaan nimimerkki Herätys jääkiekkojohto.

Jääkiekkoväkivallasta puhutaan perjantaina 7. syyskuuta Yle Uutiset Suora Linja -ohjelmassa klo 19.20 TV2:lla ja A-studio: Streamissa TV 1:llä klo 21.

Lue seuraavaksi