Velkakierre tulee kalliiksi

Velka on veli otettaessa ja veljenpoika maksettaessa, sanoo sananlasku. Velalla on itselläänkin niitä veljenpoikia - eli korkoja, maksuja ja perintäkuluja - ja ne kaikki tulevat velallisen kukkarolle. Pikavippien helppous kostautuu aikanaan.

Lainamarkkinat
Esitteitä velkojen hallintaan.
YLE / Antti Kolppo

Helppo lainansaanti ajaa yhä useampia ihmisiä monivuotisiin ja jopa elinaikaiseen velkakierteieseen. Jos entisiä velkoja maksetaan uusilla lainoilla, voi maksettavaa kertyä pienistäkin vipeistä lopulta kymmeniä tuhansia euroja. Pikavippien korkeat korot ja perimistoimistojen maksut voivat myös moninkertaistaa velan määrän.

Ulosoton ja maksuhäiriömerkintöjen välttämiseksi velkakierre pitäisikin oikaista mahdollisimman varhain. Monet kuitenkin rimpuilevat yhä uusien vippien ja erääntyvien laskujen kanssa.

Esimerkiksi kasaantuvat pikavipit näkyvät kunnallisten velkaneuvojienkin työssä.

- Siellä jo perintätoimistojen ja ulosoton kanssa painiskellaan useita vuosia, ennen kuin huomataan, että jokin muukin ratkaisu voisi olla, kertoo Savonlinnan kaupungin talous- ja velkaneuvoja Birgitta Passoja.

Härkää sarvista

Keinoja velkakierteen oikaisuun on. Mitä varhemmin niihin turvaudutaan, sitä helpommin asiat selviävät.

- Asiakkaan tulotilanteen mukaan ryhdytään pohtimaan, miten niistä selviydytään, vai eikö nyt selviydytä tässä hetkessä. Jos elämä on vakiintunut ja on palkkatuloja tai eläke, voidaan laatia pitkäaikainen maksusuunnitelma ja neuvotella siitä velkojien kanssa, kertoo Passoja.

Siinäkin tilanteessa, että velka on paisunut mahdottomaksi hoitaa, on vielä keinoja.

- Viimekädessä voidaan käräjäoikeudesta hakea virallista velkajärjestelyä. Sanoo talous- ja velkaneuvoja Birgitta Passoja.