Lahden kaupunginteatteri jalkautuu ikäihmisten iloksi

Lahtelaisen näyttelijä Eeva-Kirsti Komulaisen haave kiertue-esityksestä vanhuksille nousi siivilleen tänään. Vieraaksi palvelukeskus Harjulaan saatiin Finlandia-palkittu kirjailija Sirkka Turkka, jonka teksteihin esitys perustuu.

kulttuuri
Aina joskus sattuu -esitys Harjulan palvelukeskuksessa..
Yle Lahti/ Tuija Veirto

- Tykkäsin kovasti ja välillä meinasin kyynelehtiäkin. Vaikutti siltä, että muukin jengi viihtyi, Sirkka Turkka kommentoi tuoreeltaan ensiesitystä Harjulassa.

Kirjailijan tekstejä on sovitettu aiemmin mm. Pentinkulman päiville ja Kajaanin Ruonoviikolle.

- Onhan niitä tehty, mutta en minä kaikkia muista, kun en pistä ylös, enkä keräile, toteaa palkittu kirjailija.

Turkka kirjoittaa edelleen, mutta ei pakon sanelemana.

- En ole koskaan ollut sellainen, että pitäisi kirjoittaa joka päivä. Kirjoitan silloin kun irtoaa ja alkaa tippua, enkä tällä tarkoita mitään mystistä inspiraatiota. Tällä linjalla jatkan, pausseja kirjojen välillä on ollut ja saa olla.

Laaja kiertue

Lahden kaupunginteatterin näyttelijä Eeva-Kirsti Komulaisen yhdessä Mikko Perkolan kanssa toteuttama esitys pohjautuu pääosin kirjailija Sirkka Turkan teokseen Valaan vatsassa.

Se on Sirkka Turkan ”toinen tai kolmas” kirja ja kirjoitettu vuonna 1975.

- Olin silloin Helsingin huoltovirastossa töissä, asuin Vironkadulla yksiössä viidennessä kerroksessa koiran kanssa ja kirjoitin proosan ohella samaan aikaan runokirjaa, hän kertoo.

Näyttelijä Eeva-Kirsti Komulainen kertoo halunneensa tehdä teoksen pohjalta esityksen jo pitemmän aikaa.

Hän innosti mukaan naapurissaan asuvan muusikko Mikko Perkolan. Esityksessä on tuttujen kappaleiden ohella myös Perkolan omia sävellyksiä.

Aina joskus sattuu –esitystä on tilattu jo runsaasti eri puolille Päijät-Hämettä mm. sairaaloihin ja palvelutaloihin. Tekijät lupaavat, että jossain vaiheessa se tuodaan myös Lahden kaupunginteatterin näyttämölle.

- Tämä sopii kaikille alle 110-vuotiaille ja sitä esitetään niin kauan kuin kysyntää riittää, heittää Eeva-Kirsti Komulainen.

Sirkka Turkan reilun kolmenkymmenen vuoden iässä kirjoittama teos sisältää muun ohella koskettavaa tekstiä vanhuudesta ja vanhenemisesta.

Entä mitä seitsemänkymppinen kirjailija ajattelee aiheesta tällä hetkellä?

- Tässä mennään vaan luonnon lakien mukaan ja katsotaan mitä vastaan tulee. Olen vielä ikäisekseni lapsellinen, mutta se ei kovin suuri synti liene.