Kauppatorin käsityöläiset napit vastakkain

Kauppatorin käsityökauppiaiden keskinäiset välit ovat radikaalisti viilentyneet. Suukopua, kaupanteon häirintää ja autojen naarmuttamista tapahtuu usein ja välillä myös virkavalta joutuu setvimään tilanteita. Käsityöläisyhdistyksen mielestä moni myyjä kiertää sääntöjä, kilpailu on kohtuutonta ja kaupunki laiminlyö valvonnan. 

Kauppatorin myyntiehtojen valvonta on käsityöläisten mielestä kehnoa. Kuva: Yle

Kanadalainen pariskunta Josie de la Torre ja Kevin Haines kerää maailmanmatkoiltaan paikallisia käsitöitä. Kauppatorilta mukaan lähti suomenlampaan villasta tehty pipo.

- Meille on todella tärkeää, että tuote on käsityötä ja se on tehty juuri kyseisessä maassa. Me kysymme aina myyjältä, että käsityö on varmasti hänen tekemänsä ja uskomme, kun hän vakuuttaa näin olevan.

Pipokaupat tehnytt Kauppatorin käsityöläisten puheenjohtaja Raini Ekberg varoittaa, ettei pelkkään myyjän vakuutteluun kannata uskoa. Ekbergin mukaan moni turisti

Kyllä asiakkaat kyselevät alkuperästä, mutta halpa on aina halpaa.

Kauppatorin käsityöläisten puheenjohtaja Raini Ekberg

pakkaa kassiinsa aidon asian sijasta halvan kopion, tehdasvalmisteen, tai suomalaisena myytävän tuontitavaran. Sellaisen hinnanero kotimaiseen käsityöhön on huima.

- Kyllä asiakkaat kyselevät alkuperästä, mutta halpa on aina halpaa. Ihmettelen, miten jotkut ihmiset kehtaavat myydä ulkomaisia tuotteita suomalaisina.

Tukkutoria ei kotimaisuus kiiinnosta

Kauppatorista vastaava Tukkutori ei asialle paljoa mahda, eikä muutenkaan halua myyjien välisen eripuran tuomariksi. Julkinen toimija ei voi asettaa myyjille kotimaisuusehtoa EU-aikana. Toimitusjohtaja Timo Taulavuori kehottaa kääntymään viranomaisten puoleen, jos viereisen kojun toiminta epäilyttää.

- Jos on sellaista, että systemaattisesti väitetään kotimaiseksi ulkomaista tavaraa, niin se voi sitten olla petos. Tukkutorin tehtävänä ei ole huolehtia tuotteiden aitoudesta ja oikeudellisuudesta, vaan jokainen myyjä lopulta vastaa omasta tuotteestaan. Myyjällä on  itsellään lopullinen velvoite kertoa tuotteen alkuperästä, kertoa käsityöstä ja huolehtia viranomaisvaatimukset, maksut, verot ja muut.

Käsityöläisyyttä ja käsityöläisyyttä

Keskeinen kauppiaiden välejä hiertävä kysymys kuitenkin kuuluu Tukkutorin valvonnan piiriin; käsityön osuus myytävistä tuotteista. Nykyisten ehtojen mukaan kausimyyntilupa käsityöalueelle edellyttää sitä, että käsityöaste on vähintään 70 prosenttia. Raini Ekbergin mielestä myyntilupia myönnetään silti ihan kenelle sattuu krääsäkauppiaalle.

- Kun parikymmentä vuotta sitten aloitin, niin valvonta oli todella tarkkaa. Muutama vuosi sitten se valvonta loppui ihan totaalisesti. Sen jälkeen tänne on ilmestynyt vaikka mitä tavaraa, jota väitetään suomalaiseksi käsityöksi.

Yksi mahdollisuus on sekin, että vapautetaan tämä torikauppa ja vähennetään valvontaa.

Tukkutorin toimitusjohtaja Timo Taulavuori

Tukkutorin Taulavuori osin myöntää, osin kiistää moitteet.

- Käsityön määrittely on vaikeaa, eikä meillä riitä siihen aina asiantuntemus. Hakijat täyttävät kaavakkeen, jossa he erittelevät muun muassa työn ja raaka-aineiden osuuden tuotteesta, lisäksi he toimittavat tuotenäytteitä. Meillä ei kuitenkaan ole resursseja riittävästi etenkään kauden aikana kiertää torilla ja arvioida sitä, ovatko ne juuri niitä käsitöitä ja juuri niitä tuotteita, joille lupa on haettu.

Uudet säännöt luvassa

Nyt Kauppatorille laatii uusia pelisääntöjä työryhmä, jonka pitäisi esitellä näkemyksensä marraskuussa teknisen palvelun johtokunnalle. Taulavuori uskoo, että ensi vuosi alkaa selkeämmissä merkeissä.

- Yksi mahdollisuus on sekin, että vapautetaan tämä torikauppa ja vähennetään valvontaa. Kauppatori on koko Helsingin helmi ja turismin kannalta erittäin tärkeä paikka. Kyllä kaupungin intresseissä on se, että kaupan ydin keskittyisi laadukkaaseen kotimaiseen designiin ja käsityöhön, mutta hyvältä torilta saa muutakin; myös matkamuistoja.

Uusia ohjeita odotellessa monessa torikojussa puristellaan kättä taskussa nyrkkiin. Suukopu on arkipäivää, myös autojen tahallista naarmuttamista, tuotekopiointia ja uhkailua esiintyy. Poliisi joutuu selvittelemään asioita muutaman kerran vuodessa, mutta useimmiten tilanteet selvitellään sanailemalla. Hintakilpailu pakottaa tekemään pitkiä päiviä ja pitkät päivät kiristävät pinnaa. Myös kulttuurierot aiheuttavat yhteentörmäyksiä.

Kauppiaat eivät mielellään kerro tapauksista, eivät varsinkaan omalla nimellään - leipä on kiinni siitä, millainen maine Kauppatorilla on. Anonyymi matkamuistokauppias on sitä mieltä, että poliisi ei edes ota kovin vakavasti koviakaan kiistoja.

Pakonomainen tarve myydä enemmän on lisääntynyt, ollaan väsyneitä, paikoista tulee tiukempaa taistelua.

Torikauppias Tuomas Penttilä

- Täällä varmaan pitää oikeasti sattua jotakin, ennen kuin poliisi ottaa nämä uhkailut tosissaan.

Toisen polven käsityöläinen Tapio Penttilä on harmissaan ilmapiirin jäähtymisestä.

- Olen itse myynyt täällä vuodesta -76 ja tämä on aina ollut todella hyvä tori. Edelleen tämä on hyvä paikka, mutta jotenkin tämä tunnelma on luisumassa ikäväksi. Pakonomainen tarve myydä enemmän on lisääntynyt, ennen toripäivä loppui kahdelta, nyt seitsemältä, ollaan väsyneitä, paikoista tulee tiukempaa taistelua.

Käsityöläisten yhdistyksen Raini Ekberg toivoo hartaasti, että Helsinki löytää riittävän jämerät työkalut Kauppatorin kauppiassovun ja tuotteiden laadun takaamiseksi.

- Meissä kaikissa se herättää kiukkua, että annetaan tämän päästä tämmöiseksi kaiken maailman krääsänmyyntitoriksi. Tämä on aina ollut hyvä tori, eikä sen pidä antaa valahtaa joksikin epämääräiseksi ties miksi.