Kalaryssäys tarjoaa silakkaa muikkukansalle

Kalamarkkinoita järjestetään lähiviikkoina lukuisilla paikkakunnilla, rannikkokaupunkien lisäksi myös sisämaassa. Kuopion satamatorin on täksi viikonlopuksi vallannut Kalaryssäys.

Kotimaa
Torikauppiaan tiski.
Kalaryssäys kokoaa Kuopioon kymmeniä kalakauppiaita eri puolilta Suomea.Petri Julkunen / Yle

Rannikkokaupunkien silakkamarkkinoiden lisäksi kalamarkkinoita järjestetään esimerkiksi Jyväskylässä, Mikkelissä, Savonlinnassa, Joensuussa. Kuopion Kalaryssäys järjestetään jo 20. kerran.

Kalaryssäys-nimen merkitys on Kuopion kaupungin kalastusmestarin Esko Pekkarisenkin mielessä hieman epämääräinen.

- Onkohan sille mitään suoranaista suomennosta. Ryssäys - suurtapahtuma - joku tämmönen se varmastikin on.

Kalaryssäys kokoaa kymmeniä kalakauppiaita eri puolilta Suomea ja kävijöitä käytävien täydeltä.

Yleensä kalaa on saatu esille monipuolisesti. Tänä vuonna silakkatuotteista on kuitenkin ollut puutetta.

- EU-rajoitukset määräävät silakan kalastusta, ja kaikilla rannikon kauppiailla, jotka on tänne tulleet, ei ole nyt silakkaa, valittelee kalastusmestari Pekkarinen.

Muikunperkuusta kilpaillaan

Myynnin lisäksi Kalaryssäys opastaa kotimaisen kalan käsittelyä ja käyttöä. Muikkua perataan kilpaa joka vuosi, mutta muutoin teema vaihtuu. Tänä vuonna se on kalojen mädit. Tähän aikaan vuodesta mätiä ei kaloista saada. Varsinainen mätiaika alkaa muikusta lokakuun puolen välin seutuvilla.

- Sen jälkeen on siika, sitten talvinen herkku, made, ja sitten ollaankin jo kevätkaloissa, Pekkarinen luettelee.

Kalaryssäykseen on kuitenkin valmistauduttu jo viime syksystä lähtien pakastamalla eri kalalajien mätiä.

Eri paikkakunnilla maku vaihtelee

Turun saaristosta Taivassalosta kotoisin oleva kalakauppias Pirjo Salonen kiertää tänä syksynä kahdettoista kalamarkkinat. Enemmänkin markkinoita olisi, mutta kaikkiin ei ehdi, Salonen sanoo. Kalaryssäyksessä hän on käynyt joka vuosi 20 vuoden ajan.

- Muistan kun lähdettiin tänne käymään, niin ajateltiin, että mahtaako tämmönen muikkukansa silakkaa syödä.

Salosen mukaan Kalaryssäyksessä on kannattanut käydä. Makueroja eri paikkakuntien asiakkailla kuitenkin on.

- On ilman muuta. Helsinkiläiset syö enemmän marinadipohjaisia ja kastikepohjaisia. Sitten taas tuolla meillä päin menee kirkkaat liemet paremmin, on silakkatuotteita kauppaava Salonen havainnut.