Bahrainin poliisi taltutti mielenosoitusta kyynelkaasulla

Hallituksen vastaisen mielenosoituksen kutsui koolle suurin oppositiopuolue, shiiajohtoinen al-Wefaq. Puolue vaatii lisää demokratiaa sekä vapautta mielipidevangeille.

Ulkomaat

Bahrainin pääkaupungissa Manamassa poliisi on ampunut kyynelkaasua ja tainnutuskranaatteja taltuttaakseen hallituksen vastaisen mielenosoituksen.

Poliisi yritti estää luvattoman mielenosoituksen myös sulkemalla joitakin kaupunkiin johtavista pääteistä, mutta mielenosoittajat saapuivat silti paikalle.

Mielenosoituksen kutsui koolle shiiajohtoinen pääoppositiopuolue al-Wefaq. Twitter-viestissään puolue vaati vapautta mielipidevangeille.

Tiistaina bahrainilainen siviilituomioistuin piti voimassa pitkät vankeustuomiot, jotka sotilastuomioistuin oli langettanut viime vuoden demokratiamielenosoitusten johtajille. Al-Wefaq tuomitsi oikeuden päätöksen.

Bahrainin shiiaoppositio aloitti mielenosoitukset demokratian puolesta viime vuoden helmikuussa 2011 samaan aikaan, kun kansannousujen aalto ravisutteli suurta osaa arabimaailmasta.

Tuolloin maan sunnijohto kukisti kansannousun Saudi-Arabian joukkojen tuella. Levottomuudet ovat kuitenkin alkaneet uudestaan ja shiiojen ja poliisin välillä on lähes päivittäin yhteenottoja.

Mielenosoituksissaan shiiat vaativat lisää sananvaltaa maan asioihin. Shiiamuslimit ovat Bahrainissa enemmistönä, mutta maata hallitsee sunnilainen kuningasperhe. Shiiat haluavat, että vaaleilla valittu parlamentti saa täyden vallan säätää lakeja ja muodostaa hallituksen.

Lähteet: AP, Reuters, Yle Uutiset