Maapallosta suojeltu Venäjän verran - YK:n tavoite vielä kaukana

YK:n tavoite on, että vajaassa vuosikymmenessä suojeltaisiin vielä kaksi kertaa Argentiinan kokoinen maa-alue. Merien suojelualueita on YK:n mukaan saatava lisää liki 8 miljoonaa neliökilometriä.

Ulkomaat
Huikean kaunis vuoristonäkymä.
Suojeltua vuoristoaluetta Pekingin pohjoispuolella Kiinassa.Adrian Bradshaw / EPA

Suojeltuja alueita on nyt maailmassa Venäjän pinta-alaa vastaava alue, liki 13 prosenttia maapallon maapinta-alasta eli 17 miljoonaa neliökilometriä. Suojeltujen alueiden määrä on noussut kahdessa vuosikymmenessä liki kymmenen prosenttia. YK:n tavoite on, että vuoteen 2020 mennessä 17 prosenttia maapallon maapinta-alasta on suojeltu.

Jotta YK:n tavoitteeseen päästäisiin, alueita olisi suojeltava vielä ainakin kuusi miljoonaa neliökilometriä. Se tarkoittaa noin kaksi kertaa Intian kokoista aluetta.

Alkuperäiskansat ovat usein parempia luonnonsuojelussa kuin hallitukset.

Trevor Sandwith

- Yksi vaihtoehto voisi olla, että esimerkiksi alkuperäiskansojen hallinnassa olevia alueita määriteltäisiin entistä enemmän suojelluiksi, sanoo Trevor Sandwith, joka johtaa IUCN-luonnonsuojelujärjestön suojeluohjelmaa.

- Alkuperäiskansat ovat usein parempia luonnonsuojelussa kuin hallitukset, hän näkee.

Suojeltujen merialueiden määrä on nelinkertaistunut vuodesta 1990. Nyt meristä on suojeltu neljä prosenttia. Vuonna 1990 suojeltuja merialueita oli liki prosentti maailman merialueista. Merien suojelluksi osuudeksi YK on asettanut kymmenen prosenttia. Meriä olisi suojeltava vielä kutakuinkin Australian kokoinen alue, jotta YK:n tavoite täyttyisi.

Lähteet: Reuters