1. yle.fi
  2. Uutiset

Sudanissa kiivaita yhteenottoja kahdella rintamalla

Sissit ja hallitus kertovat kiivaista taisteluista sekä läntisellä Darfurin alueella että Etelä-Kordofanissa lähellä Etelä-Sudanin rajaa.

Ulkomaat

Sudanin länsiosassa sijaitsevalla Darfurin alueella sekä Etelä-Kordofanissa on puhejnnut kiivaita taisteluja armeijan ja kapinallisten välillä. Sissit ja armeija kertovat kymmenien ihmisten kuolleen, mutta osapuolilla on erilaiset versiot tapahtumien kulusta.

Darfurin pohjoisosassa sissit ja armeija ovat ottaneet yhteen al-Adradibin kylässä.

Armeija sanoo torjuneensa sissien hyökkäyksen kylään, sissien mukaan armeija hyökkäsi kylään ja he torjuivat hyökkäyksen. Darfurin suurimpiin kuuluva sissiliike JEM sanoo myös ilmavoimien pommittaneen aluetta ja surmanneen useita siviilejä.

Armeijan mukaan he surmasivat 32 kapinallista ja myös useita sotilaita kuoli tai haavoittui. JEM sanoo joukkojensa surmanneen kymmeniä sotilaita.

Lähellä Etelä-Sudanin rajaa sijaitsevassa Etelä-Kordofanissa puolestaan sissiliike SPLM-pohjoinen on armeijan version mukaan hyökännyt Hajr al-Dumin kylään. Väkivaltaisuuksissa on kuollut armeijan mukaan 45 sissiä ja 21 siviiliä. Armeija jatkaa sissien karkottamista alueelta, sanoo armeijan edustaja.

SPLM-pohjoinen puolestaan sanoo, että sen joukot hyökkäsivät armeijan asemalle Hajr al-Dumissa ja ovat ajaneet alueelta kaikki sotilaat. Yksi sotilas kuoli ja viisi haavoittui, sissien edustaja sanoo.

Tietoja alueilta on vaikea vahvitstaa, koska toimittajien pääsyä niille on rajoitettu.

Sudanin hallitus taistelee sissiliikkeden liittoumaa vastaan Darfurissa ja kahdessa Etelä-Sudanin lähellä sijaitsevassa osavaltiossa, Etelä-Kordofanissa ja Sinisen Niilin alueella. SPLM-pohjoinen, JEM ja kaksi muuta Darfurin sissiryyhmää liittoutuivat viime vuonna syrjäyttääkseen presidentti Omar Hassan al-Bashirin. Sissien mielestä maan arabijohtoinen hallitus ei edusta maan monimuotoisuutta.

Sudan syyttää viime vuonna itsenäistynyttä Etelä-Sudania sissien tukemisesta. Etelä-Sudan puolestaan sanoo Sudanin rahoittavan Etelä-Sudanin kapinallisia. Diplomaattien mielestä molemmat väitteet ovat uskottavia.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi