Taistelu koulujen isänmaallisuuskasvatusta vastaan kiihtyy Hongkongissa vaalien lähestyessä

Päivittäiset mielenosoitukset ovat jatkuneet jo lähes kaksi viikkoa. Perjantai-illan mielenosoitukseen osallistui järjestäjien mukaan 120 000 ihmistä. Lauantaina Hongkongin johto osoitti taipumisen merkkejä.

Ulkomaat

Hongkongin kouluihin kaavaillun isänmaallisuuskasvatuksen vastustus kasvaa sunnuntain paikallisvaalien lähestyessä. Kiinan erityishallintoalueella on osoitettu päivittäin mieltä jo lähes kahden viikon ajan ja 14 ihmistä on ollut nälkälakossa vastalauseena uudelle kouluaineelle.

Perjantai-illan protesti keräsi osanottajia jopa mielenosoituksen järjestäjät yllättäneen määrän. Mielenosoitukseen osallistui järjestäjien mukaan 120 000 ihmistä. Poliisin mielestä protestoijia oli kuitenkin vain 36 000.

Hongkongin johto ilmoitti aiemmin, että erityishallintoalueen kouluissa annetaan kansallisylpeyden kasvattamiseen tähtäävää isänmaallisuuskoulutusta vapaaehtoisesti tästä syksystä alkaen. Pakolliseksi oppiaineeksi sen oli määrä muuttua vuodesta 2016 alkaen.

Lauantaina Hongkongin hallintojohtaja Leung Chun-ying kuitenkin osoitti taipumisen merkkejä ja ilmoitti, ettei aineesta tulekaan pakollista, vaan koulut saavat itsenäisesti päättää milloin ja miten ainetta opetetaan.

Oppiaineen vastustajien mukaan kyseessä on Kiinan hallinnon junailema koululaisten aivopesu. Tuoreen mielipidetiedustelun mukaan 69 prosenttia Hongkongin koululaisista vastustaa isänmaallisuuskasvatusta.

Hongkong siirtyi brittivallasta Kiinan erityishallintoalueeksi 15 vuotta sitten.

Lähteet: AFP, Reuters