Irakin varapresidentille kuolemantuomio

Ulkomaille paennut Tareq al-Hashemi tuomittiin poissaolevana aseistetun joukkion johtamisesta ja kahdesta murhasta. Al-Hashemin mukaan kyseessä on poliittinen ajojahti.

Ulkomaat
Irakin maanpaossa elävän varapresidentti Tareq al-Hashemi.
Ali Abbas / EPA

Irakilainen oikeusistuin on tuominnut maanpaossa elävän varapresidentti Tareq al-Hashemin poissaolevana kuolemaan shiioja ja Irakin turvallisuusjoukkoja vastaan hyökänneen aseistetun joukkion johtamisesta.

Lisäksi al-Hashemi tuomittiin kahdesta murhasta Myös hänen vävynsä Ahmed Qahtan sai kuolemantuomion samoista murhista, joiden uhreina olivat prikaatinkenraali ja lakimies.

Irakin viranomaiset ovat yhdistäneet al-Hashemin noin 150 pommi-iskuun, salamurhaan ja muuhun hyökkäykseen. Al-Hashemi kiistää väitteet ja pitää niitä poliittisina.

Sunnimuslimeihin kuuluva al-Hashemi pakeni Bagdadista joulukuussa ensin Irakin kurdialueelle ja sitten ulkomaille sen jälkeen, kun Irakin shiiajohtoinen hallitus syytti häntä terrori-iskujen suunnittelusta ja rahoittamisesta ja antoi pidätysmääräyksen. Tämän jälkeen kansainvälinen rikospoliisijärjestö Interpol antoi al-Hashemista kansainvälisen pidätysmääräyksen.

Elokuun alussa al-Hashemi kertoi oleskelevansa Qatarin Dohassa.

Lähteet: AFP, Reuters, AP