1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Tutkimus: Ryyppääminen muuttaa yhteyksiä aivoissa

Tutkijoiden mukaan runsas alkoholinkäyttö on yhteydessä ahdistuneisuuteen ja jälkitraumaattisiin stressioireisiin.

Kuva: Juha-Pekka Inkinen / Yle

Pohjois-Carolinan yliopiston tutkijat selvittivät, miten runsas alkoholinkäyttö vaikuttaa hiirien aivotoimintaan. Koe-eläimet jaettiin kahteen ryhmään, joista toiselle juotettiin runsaasti alkoholia, toinen ryhmä pidettiin raittiina. Tämän jälkeen kaikki hiiret ehdollistettiin pelkäämään kellon ääntä antamalla niille sähköshokkeja aina äänen kuuluessa.

Tutkimuksessa havaittiin, että ryyppäämisellä, ahdistuneisuudella ja jälkitraumaattisilla stressioireilla on yhteys.

Kun hiirille soitettiin kellon ääntä, mutta sähköshokkeja ei annettu, alkoholistihiiret reagoivat ääneen paljon voimakkaammin kuin raittiit hiiret. Alkoholistihiiret olivat ahdistuneempia ja stressaantuneempia kuin raittiit lajitoverinsa. Lisäksi alkoholistihiirien otsalohkon kuoressa havaittiin muutoksia.

Tutkijoiden mukaan pitkäaikainen alkoholinkäyttö muuttaa otsalohkon aivosoluja ja aivosolujen välisiä kytköksiä niin, että tunteiden ja etenkin pelon tunteen hallitseminen häiriintyy. On mahdollista, että runsas alkoholinkäyttö lisää traumaperäisen ahdistuneisuuden riskiä, kun aivot eivät pysty tehokkaasti käsittelemään ja hillitsemään pelkoa, tutkijat arvelevat.

Tutkimus on julkaistu Nature Neuroscience -lehdessä. (siirryt toiseen palveluun)