Saksan armeijan asehankinnoille kovaa kritiikkiä

Saksan asevoimat on vuosien aikana hankkinut sadoilla miljoonilla euroilla aseita, joiden teho on tositilanteessa puutteellinen, sanoo maan valtiontalouden tarkastusvirasto.

Ulkomaat

Saksan valtiontalouden tarkastusvirasto Rechnungshof antaa maan omien asevoimien aseostoille ankaraa kritiikkiä, kertoo sanomalehti Der Spiegel. Lehden tietojen mukaan Saksan asevoimat Bundeswehr on ostanut sadoilla miljoonilla euroilla käsiaseita, joiden käyttövarmuus on epävarma.

Lehden tietojen mukaan Rechnungshofin salaisessa raportissa asevoimien sanotaan ostaneen vuosien ajan aseita ilman suunnitelmaa niiden käyttötarkoituksesta. Aseiden testaus on ollut puutteellista, eikä asevoimat ole ottanut huomioon aseita käyttävien sotilaiden valituksia.

Rahaa kehnoihin aseisiin on käytetty 210 miljoonaa euroa.

Raportissa mainitaan esimerkkinä asetehdas Heckler & Kochin valmistama rynnäkkökivääri G36, joita Bundeswehrillä on käytössä lähes 160 000. Aseen on todettu olevan niin epävarma, ettei kiivaskaan tulitus välttämättä vaikuta vihollisen toimintaan.

G36:n ammuksen läpäisykyky on heikko. Ammus on myös niin herkkä heikollekin tuulelle, että maaliin osuminen yli 200 metrin etäisyydeltä on hyvin vaikeaa, raportti siteeraa Afganistanissa saatuja käyttökokemuksia.

Asevoimien johto ei ole piitannut sotilaiden valituksista. Ainoa muutos käytäntöihin on tapahtunut koulutuksessa. Ampumaharjoituksissa käytetään nyt kaksi kertaa enemmän ammuksia kuin ennen.

Rechnungshof arvostelee myös Bundeswehrin pistoolihankointoja.

Puolustusministeriön edustaja kiistää syytöksen sanomalehti Zeitin haastattelussa. Ministeriön mukaan G36-rynnäkkökivääriä on kokeiltu vuosien ajan ja se on todettu luotettavaksi.

Lähteet: Yle Uutiset