1. yle.fi
  2. Uutiset

Fingerpori-näytelmässä ei säästellä

Espoon kaupunginteatterissa saa ensi-iltansa tiistaina Fingerpori-näytelmä. Suositusta sarjakuvasta tehdyssä näytelmässä ei säästellä huumoria eikä näyttelijöitä, sillä esimerkiksi Ilkka Heiskanen esittää lähes kymmentä eri hahmoa samassa näytelmässä.

kulttuuri
Fingerpori-näytelmän näyttelijöitä lavalla.
Fingerpori-näytelmän ohjaaja Jussi Helminen ja näyttelijä Ilkka Heiskanen kertoivat Aamu-tv:ssä, miten Pertti Jarlan hauska ja nyrjähtänyt sarjakuva saadaan toimimaan teatterissa.

Ylen aamu-tv:ssä vierailleet Fingerpori-näytelmän ohjaaja Jussi Helminen ja näyttelijä Ilkka Heiskanen vakuuttavat, että Fingerpori-näytelmässä pistetään kaikki peliin. Fingerpori-sarjakuvan luojan Pertti Jarlan ja ohjaaja Helmisen näytelmässä näyttelijät antavat itsestään kaiken. Ilkka Heiskasella on lähes kymmenkunta erilaista roolia.

- Huhkin lavalla konkreettisesti hiki hatussa. Menisin aivan sekaisin rooleissa ilman muita ammattilaisia, kuten puvustajia. Jos heitä ei olisi, niin hyppisin lavalla sekoillen omissa kalsareissani, nauraa Heiskanen.

Fingerpori on ohjaaja Jussi Helmisen viimeinen ohjaus ennen eläkkeelle jäämistä.

- Ajattelin, että mitä hullua ja erilaista voisin vielä tehdä. Lapseni ehdotti Fingerporia, ja ajattelin, että miksipäs ei, Helminen kertoo.

Näyttelijöitä pitänyt jarrutella

Helminen kehuu näyttelijöitä siitä, että he ovat heittäytyneet täysillä Fingerpori-sarjakuvan maailmaan.

- Meno on niin hulvatonta ja railakasta, että välillä on pitänyt heittää lavalle vähän jarruakin, Helminen nauraa.

Meno on niin hulvatonta ja railakasta, että välillä on pitänyt heittää lavalle vähän jarruakin.

Jussi Helminen

Näyttelijänä Heiskanen kertoo, että hän tekee jokaisen roolin täysillä, välillä liiankin. Ohjaaja on auttanut saamaan roolit toisistaan erilaisiksi.

- Ohjaajana voin nähdä jos näyttelijä on rooleissansa liian samanlainen. Voin neuvoa, että säästele vähän tässä ja anna toisessa, Helminen kuvailee.

Reino Nordin säveltäjänä

Fingerporissa mukana oleva näyttelijä-muusikko Reino Nordin on säveltänyt musiikin näytelmään Pertti Jarlan sanoituksiin. Tekijät ovatkin Fingerpori-sarjakuvan faneja.

- Pidän Fingerporista todella paljon. Yksi viehätys on se, että ne eivät aina avaudu heti. Lisäksi se on sarjakuva, josta puhutaan, Heiskanen sanoo.

Hän vitsailee, että hänellä on käsikirjoituksen kanssa hieman sama ongelma kuin sarjakuvien kanssa.

- Kun tänään luen käsikirjoituksen niin en muista sitä enää huomenna, Heiskanen nauraa.

Ohjaaja kuitenkin painottaa, että vaikka näyttelijöillä on tilaa improvisoida ja hullutella, näytelmässä edetään käsikirjoituksen mukaan.

Lue seuraavaksi