1. yle.fi
  2. Uutiset

Onni tulee kuvaa katsomalla

Maailma voisi olla mukavampi paikka, jos positiiviset kuvat nousisivat enemmän esiin. Pelkkä värien katsominen voi tehdä onnelliseksi. Kauneus on kuitenkin nykyään aliarvostettua, sanoo kuvittaja Elina Warsta.

onnellisuus
Kuvassa kuvittaja Elina Warsta ja hänen kuvittamiaan teoksia
YLE / Raila Paavola

Elina Warstalle onnellisen olon tekee työ eli kuvien teko. Graafinen suunnittelija uskoo, että kuvat voisivat lisätä ihmisten onnellisuutta laajemminkin. Niistä ei tarvitse tietää voidakseen nauttia. Toisaalta valtavasta kuvien kirjosta löytyy jokaiselle jotain ja samankin kuvan voi kokea eri tavoilla.

17-vuotiaana vaihto-oppilaana Japanissa Warsta istui paljon kirjastossa ja luki - tai oikeastaan katseli Paul Klein -kirjan värejä. Ne lohduttivat ja toivat onnellisuuden tunteen kielimuurista kärsivälle nuorelle.

Kauneuden aliarvostaminen on tätä aikaa.

Warstan mielestä kuva saisi näkyä enemmänkin ympäristössä ja esimerkiksi pakkaussuunnittelussa sillä voisi olla nykyistä suurempi rooli.

- Kauneuden aliarvostaminen on tätä aikaa. Voisi olla paljon positiivisempaakin kuvaa.

Onni tuntuu vatsassa

Jo Elina Warstan lapsuusmuistoihin liittyy puhdasta onnen tunnetta. Tuolloinkin kuva oli aina lähellä, ensin piirtämisen muodossa. Kuvaa tekemällä pääsi omaan maailmaan.

- Yhtenä kesänä maalasin muumihahmoja seinällekin. Muistan vieläkin, kun maalasin Muumimammaa laskeutumassa portaita pitkin alas. Siitä tuli hirveän suuri onnellisuuden tunne.

Aikuisena onnen kokeminen on vaikeampaa. Vaatimukset ovat kovemmat ja onnellisuus tulee vasta jos ne tavoittaa ja ylittää. Silti onnellisuus pilkahtelee päivittäisessäkin työssä. Se syntyy yhä kuvan tekemisestä ja tuntuu kokonaisvaltaisesti - vatsassa.

Kokkolassa pohditaan onnellisuutta viiden kuukauden ajan kestävässä luentosarjassa.

Lue seuraavaksi