yle.fi-etusivu

Rinkkasatiainen ei häpeä

Näillä syyskuun viikoilla pohjoisen magneetti on monelle eteläsuomalaiselle mahdoton vastustaa. Lappiin ja jo Lapista etelään, Koillismaalle ja Kainuuseen, mennään eritoten ruskan perässä. Tanja Perkkiö kertoo millainen hyönteinen on rinkkasatiainen.

reput
Teltta ja rinkka ilta-auringossa
Tanja Perkkiö / Yle

Rinkkasatiainen on Lappiin matkustava, jolla on kaikki eväät etelästä ostettuna mukanaan, hän yöpyy teltassa ja häipyy jättämättä vierailupaikkakunnalle euroakaan. Jotkut, vaikuttavassa asemassa olevat lappilaiset, ovat kuvanneet kansallispuistoissa ja Lapin muissa erämaissa retkeileviä rinkkasatiaisiksi. He eivät ilmeisesti halua sellaisia tunturinnurkkiin pyörimään.

Jättävätkö etelän varekset sitten Lapille vain ruskan pakkaseen? Eikö retkeilymatkailu tuota Lapille mitään? Rinkkasatiaisajattelu ja -asenne ottavat pattiin. Tuskin kanariankävijät ovat yhtä uskollisia kuin Lapin-hullut. Samaan tunturiin vaelletaan vuosikymmen toisensa perään. Käydään Tuhon tiellä ja tunnetaan taksikuskit. Pienistä tunturipuroista syntyy suuri Tornionjoki. Ei tarvitse matkailuyrittäjän laittaa pateja markkinointiin, kun satiainen on pöheikössä viikoilla 36-38 yhtä varmasti kuin lehdet kellastuvat vaivaiskoivuista.

Kansallispuistoissa tuskin pidettäisiin yllä hienoja rakenteita, ellei niissä olisi kulkijoita, jotka tallaavat pitkospuita, polttavat tulia ja kulkevat reittimerkintöjen mukaan. Rakenteet työllistävät – ja valtionmaathan ovat kaikkien suomalaisten yhteistä omaisuutta, eivät sen seudun missä sijaitsevat.

Ei tarvitse matkailuyrittäjän laittaa pateja markkinointiin, kun satiainen on pöheikössä viikoilla 36-38 yhtä varmasti kuin lehdet kellastuvat vaivaiskoivuista.

Toki rinkkasatiaisiakin on, pienenpieni osa. Suurin osa on sellainen vain osa-aikaisesti, sen ajan kun on maastossa. Vaikea käyttää rahaa, kun lähin tie on kahdeksan kilometrin päässä. Valtaosa ruskaturisteista käyttää ravintolapalveluja tunturista tullessaan, maksaa onnessaan saunaan pääsystä ja pehmeästä pedistä – hankkii hihamerkin, kuksan ja purkin poronlihaa kotiiin viemisiksi. Kokemuksesta voin sanoa, että satiaisen rinkasta jää helposti satasia vaellusreitin loppupäähän…

Onko Lappi sitten lappilaisten vai peräti lappalaisten? Saman kysymyksen voi heittää ulkomaille matkustavalle, joka menee makaamaan hiekkarannalle, ehkä käy ihmettelemässä kalkkikiviluolaakin.

Lupaan ostaa puukon ensi vuonnakin rinkkasatiaisreissulta. Viime vuonna ostin kaksi, tänä vuonna jouduin tyytymään yhteen. Ajoin myös taksilla, söin ja join ravintolassa. Yhtään ei hävetä.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Black Friday

Kulutushysteria oli liikaa – osa kauppiaista nousi kapinaan mustaa perjantaita vastaan: "Älä kuluta, osta laatua"

Tampere

Valtion tuki Tampereen monitoimiareenalle varmistui – "Sehän on hieno uutinen"

Egypti

Egyptin media: Ainakin 85 kuollut hyökkäyksessä moskeijaan

Luonto

Borneon orangeilla on toivoa