Rouvali haaveilee Euroopan kiertueesta ja aasista

Venäläisiä säveltäjiä rakastava Santtu-Matias Rouvali on rento nuori mies, joka saa käsiinsä ison palapelin ensi elokuussa. Ylikapellimestarina hän toivoisi näkevänsä Tampere Filharmonian konserteissa uuttakin yleisöä.

Kotimaa
Santtu-Matias Rouvali
Kapellimestari Santtu-Matias Rouvali Leena Peltokankaan haastattelussa

Tampere Filharmonia on julkistanut tulevan ylikapellimestarinsa. Kun Hannu Lintu siirtyy Tampereelta Radion sinfoniaorkesteriin, astuu ensi syksynä tahtipuikon heiluttajaksi varsin nuori, nyt 26-vuotias Santtu-Matias Rouvali.

Rouvali on taustaltaan lyömäsoittaja ja varsin kysytty kapellimestari paitsi Suomen myös Euroopan eri orkestereiden vierailijana.

Ura urkeni patarumpalistin sylistä

Kaikki alkoi lapsenvahtiongelmista. Santtu-Matias Rouvalin vanhemmat soittivat molemmat Lahden kaupunginorkesterissa eikä hoitajaa ollut aina saatavilla. Niin pieni poika oli usein orkesterin harjoituksissa mukana. Rouvali istui korvat höröllä ja kiinnitti erityisesti huomiota lyömäsoittimiin.

- Toinen mikä erottui, niin kapellimestarihan siinä näkyy koko ajan. Väitän, että tällä oli suuntaa antava vaikutus. Minusta tuli nämä molemmat, nauraa Rouvali.

Harjoitusten tauolla pikkupoika pääsi patarumpalistin syliin kokeilemaan soittamista.

- Se oli se fiilis, mistä kaikki lähti. Nyt tämä oli tässä.

Rumpujen soitto jatkui Sibelius-Akatemiaan ja sinfoniaorkesteri Vivoon saakka. Partituureista kiinnostunut Rouvali pääsi kapellimestari Hannu Linnun yksityisoppilaaksi ja myöhemmin kapellimestariluokalle.

”Haaveita on todella paljon”

Ensimmäistä kertaa ylikapellimestarin tehtäviin astuva Rouvali haluaa viedä Tampere Filharmoniaa eteenpäin ja kirkastaa brändiä, mutta on vielä melko varovainen kertomaan ideoistaan.

- Haaveita on todella paljon. En tiedä vielä, mitä kaikkea voimme toteuttaa.

26-vuotias Rouvali haluaisi houkutella nuoria Tampere-taloon.

- Keski-Euroopassa nuoret lähtevät konserttiin ihan samalla tavalla kun pubiin. Parhaissa tapauksissa he voivat hyödyntää siellä konsertissa pubin antia. Jotain sellaista olisi kiva saada tänne.

Nuoret pitää ottaa huomioon myös siinä, mitä soitetaan ja miten mainostetaan. Pelkkä kausiesite saavuttaa vain vakioyleisön, joten Rouvali haluaa markkinointiin hyvän tiimin. Filharmoniaa pitää mainostaa kuin Metallican Suomen konserttia, samalla tyylikkyydellä ja taidolla.

Nuoret konserttiin ja orkesteri kiertueelle

Ylikapellimestarin tehtäviin kuuluu orkesterin taiteellisen linjauksen lisäksi musiikkikasvatus, levytykset ja kiertueiden suunnittelu.

- Isot konserttilavat kiinnostavat. Euroopassa on hienoja saleja, joille tämän orkesterin olisi hyvä päästä. Tätä nyt yritämme - saada sponsoreita, jotka tukisivat kiertuetoimintaa.

Kiertueilla Rouvali haluaisi näyttää orkesterin tason ja saada muiden maiden median sekä huippusolistit kiinnostumaan.

- Olen huomannut, että taso on ulkomailla usein alhaisempi kuin Suomessa ensimmäisissä harjoituksissa. He olisivat ihan myytyjä, jos he kuulisivat orkesteria, mikä on tällä tasolla.

Rouvali uskoisi myös Filharmonian soittajien innostuvan kiertueista, ja taso nousisi entisestään.

Voimaa luonnosta

Rouvali olisi maanviljelijä, jos hän ei olisi kapellimestari. Hän myi asuntonsa Helsingistä ja muutti maalle Nurmijärven Klaukkalaan. Rouvali metsästää, kalastaa ja saunoo.

- Nyt kun olen pihalla, olen liikkeessä ja pysyn kunnossa. Likkakaverilla on hevonen ja minä ajattelin ostaa aasin. Voin mennä kotiovelta metsään, aiemmin se ei olisi ollut mahdollista.