1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Itsemurha-aikeet voi usein ennakoida

Kovaääninen itsemurhapuhe humalassa, juomisen pahentama masennus tai luulo siitä, ettei itseä enää voi auttaa. Itsemurhayritysten takaa löytyy useita malleja, joista moneen liittyy alkoholi. Usein matkalla on kuitenkin ollut pysäkkejä, joissa vihjeestä olisi voitu ottaa vaarin.

Kotimaan uutiset
Hahmo seisoo järven rannalla.
Anssi Leppänen / Yle

Hyvin monen itsemurhayrityksen takaa löytyy tyhjentynyt pullo. Ratas pyörii kahteen suuntaan, kuvaa psykiatrian ylilääkäri Matti Kaivosoja: tiedostamattomatkin depressiiviset ajatukset voivat humalassa johtaa itsemurhayritykseen. Toisaalta pidempiaikainen alkoholin käyttö pahentaa depressiota ja lisää masennusajatuksia.

Humalajuomisen arkipäiväistyttyä yhä yleisemmiksi ovat käyneet tilanteet, joissa kaverijoukko tuo illan päätteeksi päivystykseen vahvassa humalassa itsemurhasta puhuneen. Aamulla tapaukseen kysytään psykiatrin kanta ja useimmiten potilas haluaa häpeissään kotiin toipumaan.

Osalla taustalta löytyy silti toistuvia, vakavia itsetuhoajatuksia. Eikä itsemurhayritykseen aina liity humalajuomista.

- On myös niitä, jotka vastustavat auttamista, koska kokevat, ettei heitä enää voi auttaa, sanoo psykiatrian tulosaluejohtaja, ylilääkäri Matti Kaivosoja Kokkolasta.

Tässä joukossa on Kaivosojan mukaan myös vanhuksia, joilla yritykseen liittyy vakava pyrkimys kuolla. Silti heidän elämänlaatuaan voitaisiin parantaa paljonkin. Usein nämä ihmiset myös hautovat ajatuksiaan täysin lähipiirin tietämättä.

Pitäisi uskaltaa kysyä

Masennuksesta puhuminen on arkistunut. Enää masennusta ei piiloteta selkä- tai sydändiagnoosien taakse. Sen vuoksi myös masennuksen hoito on parantunut ja itsemurhat vähentyneet, uskoo Matti Kaivosoja.

Vaikka dramaattiset, täysin yllätyksenä tulevat teot jäävät mieleen, suurin osa itsemurhaa miettivistä antaa paitsi vihjeitä, myös aikaa tarjota apua.

- Monesti ammattilaisille tuodaan esiin vaikeaa tilannetta, vaikka ei suoria itsemurha-ajatuksia kerrottaisikaan. On tärkeää, että ammattilaiset osaavat ja uskaltavat kysyä, muistuttaa Kaivosoja.

Ahvenanmaa, Vaasan seutu ja Keski-Pohjanmaa ovat itsemurhalukemien suhteen maan valoisinta aluetta. Esimerkiksi Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella tehdään vuosittain noin 100 itsemurhayritystä. Niistä vain murto-osa johtaa kuolemaan. 2000-luvun aikana itsemurhakuolleisuus on saatu kääntymään laskuun myös muualla Suomessa.

Lue seuraavaksi