Alapään martat sekoittavat perinteistä ja modernia makumaailmaa

Kannusjärven Alapään martat nappasivat kaikki kolme palkintoa Kymenlaakson pitopöytä -kilvassa. Yksi voittoisista tuotoksista, ruiscotta, on vanhan kunnon ruispuolukkapuuron ja kansainvälisen pannacottan yhdistelmä.

marttatoiminta
Elimäen lähiruokaseminaarin kilpailuruokia maistellaan.
Kirsi Partanen / Yle

Elimäen lähiruokamessuilla viime perjantaina ratkennut Kymenlaakson pitopöytä -kilpailu vei pisteet Kannusjärvelle Alapään martoille. Suuren suosion saavuttivat niin pääruoka perunalootakakku kuin myös jälkiruoat metsämökin mustikkamöllö ja ruiscotta.

Menestyksekkäissä Alapään martoissa toimii yhteensä 30 aikuisjäsentä ja melkein parikymmentä nuorta ja lasta.

- Ikähaarukka on laaja, ihan vauvasta vaariin, kertoo Marttojen Elina Ivakko.

Alapään marttojen kantava voima on entinen laivakokki Soili Kaskela, joka ideoi erityisen suuren suosion saaneen ruiscottan.

Kymenlaakson pitopöytäkilpailun yleisön alkuruokasuosikki oli Taina Soimakallion Keltainen kurpitsakeitto, pääruoista parhaaksi yleisö äänesti Ulla Perälän Lampaanlihaa kaalin kera ja paras jälkiruoka oli yleisönkin mielestä Alapään marttojen ruiscotta.

Marttayhdistys kartutti kassaansa voitoilla 600 eurolla.

Alapään marttojen ruiscotta

Ruispuolukkapuuro

1 l puolukkamehua tai 2,5 dl puolukoita ja 7,5 dl vettä

3 dl ruisjauhoa.

Suolaa ja sokeria maun mukaan

1. Kiehauta mehu tai keitä vesi ja puolukat.

2. Lisää ruisjauhot vatkaten kiehuvaan nesteeseen.

3. Keitä tunnin verran, että puuro kypsyy.

4. Anna jäähtyä.

Pannacotta

4 liivatelehteä

4 dl kuohukermaa

3 dl maitoa

6 rkl sokeria

1. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.

2. Mittaa loput aineet kattilaan ja kiehauta seos.

3. Ota kattilasta 0,5 dl nestettä ja liuota liivatteet kuumaan nesteeseen.

4. Sekoita liivateliemi nauhana kermaseokseen hyvin sekoittaen.

5. Anna jäähtyä.

Kokoa jälkiruoka. Kaada astian pohjalle jäähtynyt ruispuolukkapuuro. Lisää jäähtynyt pannacotta ja nosta astia jääkaappiin hyytymään noin 4 tunniksi. Koristele jäisillä puolukoilla. Voidaan laittaa tarjolle annosmaljoihin tai isoon tarjoiluastiaan.

Jäiset puolukat

2 dl vettä

1 dl hyytelösokeria

3 dl pakastepuolukoita, kerätty Kannusjärven metsistä

1. Kiehauta vesi ja lisää hyytelösokeri vähitellen koko ajan sekoittaen.

2. Anna hieman jäähtyä.

3. Lisää jäiset marjat ja sekoita rauhallisesti.

4. Lisää marjat hyytyneen ruiscottan pinnalle.