1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Näkökulmat

Onko huomenna ihan tavallinen päivä?

Tappelut jatkuvat. Näihin kyynisiin sanoihin päätin viime perjantain A-Studio: Stream -lähetyksen, enkä edes itse tajunnut freudilaista lipsahdustani, ennen kuin tarkkakorvainen katsoja huomautti asiasta.

Viime perjantain lähetys pohjasi surullisenkuuluisaan Jokerit-HIFK -peliin. Matsissa kuohuttavat tietysti tapahtumat, joita urheilumediassa ja lajin harrastajien piirissä kutsutaan hienovaraisesti “ylilyönneiksi”, mutta joita me muut sanomme pahoinpitelyksi ja väkivallaksi. Julkisuudessa virinnyt keskustelu antaa myös mahdollisuuden avata sikailupuheen lisäksi laajempaa keskustelua siitä, mikä ei kuulu lajiin ja jos kuuluu, niin minkä takia?

Kiekkokeskustelun edetessä on hämmentävää huomata, miten eri tavoin asialle vihkiytyneet sekä lajin parissa työskentelevät näkevät jääkiekkoon kuuluvat tavat ja erityispiirteet. Tappeluista keskustellessani minulle on huomautettu useaan otteeseen, että väkivallasta ei pitäisi puhua kontaktilajin yhteydessä laisinkaan. Kiekkokansan tuntuu olevan vaikea sisäistää näkemystä siitä, että paljaan nyrkin isku toisen kasvoihin on väkivaltaa, vaikka se tapahtuisi kaukalossa ja olisi pelaajien takaraivoon iskostetun kunniakoodin mukainen.

Tietenkään asia ei ole niin mustavalkoinen. Olisi toki kohtuutonta väittää, etteikö yksilönvapaudella olisi osuutensa niin jääkiekossa kuin kamppailulajeissakin, joissa pieksemisellä sentään saadaan oikeasti pisteitä. Jos tosiaan on niin, että koko ikänsä lätkää pelannut ja lajille elämänsä omistanut huippulahjakkuus haluaa ehdoin tahdoin saada turpaansa illasta toiseen valmentajan käskystä, niin toteutukoon hänen tahtonsa. Vähintä, mitä kiekkoyhteisö voisi tehdä, olisi lopettaa yllättyneen näytteleminen ja aloittaa asioista niiden oikeilla nimillä puhuminen.

Tappelut jatkuvat niin kauan, kuin rangaistukset ovat näennäisiä ja paheksunta pinnallista. Kiekkoyhteisö antaa hiljaisen hyväksyntänsä sille, että pelaajat vaarantavat henkensä sekä terveytensä mukiloidessaan toisiaan ja pitäessään lippukassavirran tasaisena niin kauan, kuin tappelua kutsutaan ovelasti “kovaksi peliksi” ja pahoinpitelyä kierrellen “ylilyönniksi”. Sitä faktaa ei pääse näppärästi keksityn “koodin” taakse piiloon.

Väkivaltakeskustelu on noussut tasaisesti ylös 80-luvulta saakka. SM-liiga julkistaa huomenna tuomionsa Jokerit-HIFK -pelistä. Kyseessä ei ole pelkästään Ben Amorin saattaminen vastuuseen, vaan huomisen on jälleen mahdollista  olla suuri päivä suomalaisen jääkiekon kannalta. Toivottavasti SM-liiga ei tee siitä jälleen ihan tavallista päivää lajihistorian jatkumoon, vaan korjaa vihdoin kiekkotermistön vastaamaan yleistä oikeustajua.