1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Ylivoimainen enemmistö suomalaismepeistä vastustaa rikkidirektiiviä

Yle Uutisten kyselyyn vastanneista Suomen europarlamentaarikosta suurin osa aikoo äänestää rikkidirektiiviä vastaan. Vain neljä äänestää direktiivin puolesta. EU-parlamentti äänestää asiasta tiistaina.

politiikka
Kasvogalleria rikkidirektiiviä vastustavista ja kannattavista mepeistä.
Rikkidirektiiviä vastustaa kahdeksan ja kannattaa neljä suomalaismeppiä. Tarja Cronberg oli estynyt saapumasta äänestykseen Kyproksella olevan kokouksen takia.Yle Uutisgrafiikka

Paljon kohua herättänyt rikkidirektiivi rajoittaa Itämeren laivojen polttoaineen rikkipitoisuuden yhdestä prosentista 0,1:een. Direktiivi tulee voimaan vuonna 2015. Varsinkin Suomen vientiteollisuus on kovaäänisesti varoittanut rikkidirektiivin heikentävän Suomen kilpailukykyä.

Yle Uutisten kyselyyn vastanneista 12:sta europarlamentaarikosta kahdeksan näyttää jakavan teollisuuden näkemyksen. Vastustajien suurin huoli on se, että vientiteollisuutta kurittavat rikkipitoisuuden rajoitukset tulevat nykyteknologialle liian nopeasti. Välimerellä siirtymäaika on viisi vuotta pidempi, mikä aiheuttaa vastustajien mielestä kilpailuasetelman vääristymisen.

Direktiivin puolustajat sen sijaan puhuvat terveyden ja ilmaston puolesta. Heidän mukaansa rajat tulevat joka tapauksessa voimaan, sillä Kansainvälinen merenkulkujärjestö IMO on asiasta sopinut jo vuonna 2008.

Euroopan parlamentti äänestää rikkidirektiivistä tänään tiistaina.

Vastustajat

Anneli Jäätteenmäki, liberaalien ryhmä , ALDE

Siirtymäaika on lyhyt ja se muodostaa epätasaisen kilpailun.

Sari Essayah, konservatiivien ryhmä, EPP

Äänestän todennäköisesti vastaan, sillä mahdollisia muutosesityksiä ei ole vielä jaossa ja todennäköisesti ne kaatuvat joka tapauksessa.

Riikka Manner, liberaalien ryhmä, ALDE

Siirtymäkausi olisi pitänyt olla pidempi, ja Välimerellä olisi pitänyt ottaa direktiivi käyttöön samalla aikataululla.

Petri Sarvamaa, konservatiivien ryhmä, EPP

Direktiivi on erittäin vahingollinen Suomen vientiteollisuudelle. Se tulee viemään työpaikkoja, ja varsinkin metsäteollisuudelle direktiivi on erittäin raskas.

Sampo Terho, vapaa ja demokraattinen Eurooppa, EFD

Vahingollista Suomen elintärkeälle viennille.

Eija-Riitta Korhola, konservatiivien ryhmä, EPP

Direktiivi on aivan hirveän paha asia. Se luo kilpailuvääristymän, koska se ei koske kaikkia maita.

Hannu Takkula, liberaalien ryhmä, ALDE

Toivon, että direktiivi kaatuisi. Se vääristää kilpailua, koska kaikilla ei ole samat säännöt. Tiettyä pelkoa tätä kohtaan on.

Mitro Repo, sosialistien ryhmä, S&D

Lähtökohta on se, että rikkipäästöjen alentaminen on sinänsä oikeaa. Tässä on vähän niin kuin terveys vastaan teollisuus -vastakkainasettelu. Tulen varmaankin äänestämään vastaan, koska direktiivin seuraukset suomalaiselle teollisuudelle ovat katastrofaaliset. Ehdottomasti pitäisi löytää uusi neuvottelumahdollisuus siirtymäaikojen jatkamiseksi.

Kannattajat

Liisa Jaakonsaari, sosialistien ryhmä, S&D

Jos äänestäisin vastaan, se olisi vain mielenosoitusta.

Satu Hassi, Vihreät / vihreiden ryhmä, EFA

Rikkidirektiviillä on tarkoitus suojella ihmisten terveyttä. Direktiivi pehmentää ja nopeuttaa siirtymistä myös Etelä-Euroopassa, sen avulla voidaan valtionapua saada joustavammin ehdoin ja rikkipesurit voidaan ottaa käyttöön.

Nils Torvalds, sosialistien ryhmä, S&D

Nyt on aika myöhäistä herätä vastustamaan jotain, mikä hyväksyttiin edellisten hallitusten jäsenten ja nykyisen opposition toimesta. Teollisuus saattaa tarvita ylimenokaudeksi tukea.

Sirpa Pietikäinen, konservatiivien ryhmä, EPP

Rikkidirektiivi ei ole tuhoaja eikä pelastaja, vaan yksi askel pitkässä prosessissa, jossa ympäristölle ja ihmisille haitallisia päästöjä suitsitaan puhtaampaan suuntaan. EU ei voi peruuttaa tai löysentää kansainvälisiä ympäristösopimuksia. Sopimus tulee joka tapauksessa voimaan, direktiivi säätää ainoastaan sopimuksen täytäntöönpanosta.


Tarja Cronberg (Vihreät / vihreiden ryhmä , EFA ) on estynyt saapumasta äänestykseen Kyproksella olevan kokouksen takia.

Lue seuraavaksi