Nuorisosäätiön vaalirahajutun oikeudenkäynti alkoi

Keskustan kansanedustaja Antti Kaikkoselle vaaditaan ehdollista vankeusrangaistusta luottamusaseman väärinkäytöstä. RAY:n hallituksen entiselle puheenjohtajalle Jukka Vihriälälle vaaditaan vähintään 2,5 vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Kaikkiaan vaalirahajutussa on syytettynä yhdeksän henkilöä.

Kuva: YLE

Neljä vuotta sitten alkanut vaalirahajupakka jatkuu. Vaalirahavyyhden laajimman jutun oikeuskäsittely on alkanut Helsingin käräjäoikeudessa.

Ilkka Kanervan lahjusrikosjutusta ja Nova-yhtiöiden konkurssirikoksista annettiin käräjäoikeuden tuomiot huhtikuussa. Tuomioista on valitettu hovioikeuteen, joten ne eivät ole vielä lainvoimaisia.

Tänään tiistaina alkoi Nuorisosäätiön ja Raha-automaattiyhdistys RAY:n vaalirahaoikeudenkäynti.

Keskustan kansanedustajalle Antti Kaikkoselle, RAY:n hallituksen entiselle puheenjohtajalle Jukka Vihriälälle ja Nuorisosäätiön entiselle asiamiehelle Jorma Heikkiselle vaaditaan vankeusrangaistuksia.

Muille syytetyille vaaditaan sakkoja. Yksi heistä on keskustan entinen hallintopäällikkö, nykyinen Nuorisosäätiön asiamies Aki Haaro.

Kaikki syytetyt kiistävät syytteet.

Syyttäjä ei ole vielä kertonut, kuinka pitkää ehdollista vankeusrangaistusta hän vaatii Kaikkoselle ja onko entiselle asiamiehelle Jorma Heikkiselle vaadittava vankeusrangaistus ehdollinen vai ehdoton.

- Haluan katsoa oikeudenkäynnin loppuun saakka ja ilmoitan vasta sen sitten vaateeni, valtionsyyttäjä Jarmo Hirvonen kertoo Yle Uutisille.

Kaikkoselle syyte luottamusaseman väärinkäytöstä

Vaalirahaoikeudenkäynnissä on viisi rikosepäilyä: luottamusaseman väärinkäyttö, törkeä lahjuksen antaminen, lahjuksen antaminen, törkeä lahjuksen ottaminen ja virkavelvollisuuden rikkominen.

Kansanedustaja Antti Kaikkosta syytetään luottamusaseman väärinkäytöstä.

KRP:n vaalirahatutkinnan aikana takavarikoima taulu, joita kaupattiin vaalituen hankkimiseksi.

Syyttäjän mukaan Nuorisosäätiö jakoi Antti Kaikkosen johdolla vaalitukea Kaikkoselle itselleen, Matti Vanhaselle ja muille keskustan kansanedustajaehdokkaille yhteensä yli 90 000 euroa. Tämä on syyttäjän mukaan vastoin säätiön sääntöjä ja säätiölakia.

Alun perin Kaikkosta epäiltiin poliisitutkinnassa myös lahjuksen antamisesta. Kun rikosnimike rajoittui luottamusaseman väärinkäyttöön, kansanedustaja kertoi olevansa helpottunut.

Vuosina 2004 - 2009 toiminutta Nuorisosäätiön hallitusta syytetään luottamusaseman väärinkäytöstä.

RAY:n hallituksen entistä puheenjohtajaa, keskustan entistä kansanedustajaa Jukka Vihriälää epäillään törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Vihriälä on saanut syyttäjän mukaan Nuorisosäätiöltä ja useilta muilta järjestöiltä tukea sekä etuuksia 50 000 euron arvosta. Samaan aikaan hän päätti syyttäjän mukaan omassa asemassaan RAY:n tuista Nuorisosäätiölle.

Nuorisosäätiön entistä asiamiestä Jorma Heikkistä syytetään törkeästä lahjuksen antamisesta.

Entistä Nuorisosäätiön hallituksen jäsentä, nykyistä asiamiestä Aki Haaroaepäillään luottamusaseman väärinkäytöstä hallitusjäsenyyden takia.

Oikeus käsittelee Nuorisosäätiön vaalirahajuttua marraskuun puoliväliin saakka.