Velmu-talo kuntoon talkoovoimin Vantaalla

Vantaan elävän musiikin yhdistys on toiminut Velmutalona tunnetussa Johansin talossa yli 30 vuotta. Nyt Vantaalla suunnitellaan vanhan Velmu-talon kunnostamista talkoovoimin.

kulttuuri
Antti Vilkkumaa, Eetu Kanninen ja Mitja Kojo treenaavat Velmutalolla.
Antti Vilkkumaa, Eetu Kanninen ja Mitja Kojo treenaavat Velmutalolla.Yle Helsinki / Nina Svahn

Talous- ja velkaohjelman linjausten mukaan kaupunki haluaa luopua huonokuntoisista kiinteistöistä.Elävän musiikin yhdistys on ollut häätöuhan alla keväästä lähtien. Vapaa-ajan ja asukaspalveluiden lautakunta on tehnyt esityksen Johansin tilan saamiseksi investointiohjelmaan. Päärakennus kunnostettaisiin talkootyöllä.

Suojellun rakennuksen korjauksiin tarvitaan sekä museoviraston että tilakeskuksen suostumus.

Vantaan Tikkurilassa sijaitseva Velmu-talo töröttää idyllisen peltomiljöön keskellä. Sijainti on ihanteellinen muusikoille, jotka voivat tulla taloon soittamaan mihin kellon aikaan hyvänsä. Ihan lähellä ei ole rakennuksia, joiden asukkaita melu haittaisi, mutta talo on silti keskeisellä paikalla.

Talossa sykkii vantaalainen rokki

Tällä hetkellä Velmu-talossa treenaa kymmenkunta bändiä. Kahdeksantoistavuotias Antti Vilkkumaa sai ensimmäiset rumputuntinsa Velmutalossa kahdeksan vuotta sitten. Nyt epätietoisuus rakkaan treenikämpän kohtalosta huolestuttaa häntä.

- Vantaan rock-skenen sydän sykkii tässä talossa. Täältä ovat monet nuoret ja vanhatkin muusikot saaneet alkunsa. Se tilanteesta tekee niin pahan, että kukaan ei oikein tiedä, mitä tapahtuu, jos tämän talon toiminta lakkaa. Tällaisia paikkoja ei todellakaan ole liikaa.

"Olemme toimineet täällä Ilman saniteettitiloja ja viemäröintiä yli 30 vuotta, niin miksi emme voisi jatkossakin toimia?"

Teemu Ouvinen, toiminnanjohtaja, Velmu ry

Velmulle häädön uhka tuli yllätyksenä, sillä kaupunkia ei ole aikaisemmin haitannut se, että yhdistys toimii huonokuntoisissa tiloissa. Eikä se ole haitannut myöskään Velmua, kertoo toiminnanjohtaja Tommi Ouvinen.

- Olemme toimineet täällä Ilman saniteettitiloja ja viemäröintiä yli 30 vuotta, niin miksi emme voisi jatkossakin toimia?

Vuoden alussa talon yläkerta laitettiin käyttökieltoon paloturvallisuussyistä. Velmulta on peritty samaa viiden sadan euron kuukausivuokraa kuin aikaisemmin, vaikka tilat puolittuivat. Silti yhdistys olisi Ouvisen mukaan valmis maksamaan jopa kolminkertaista vuokraa, kunhan vain saisi pysyä talossa.

Vantaa etsii vaihtoehtoja

Kaupunki ei ole keskustellut Velmun kanssa tästä vaihtoehdosta, mutta yrittää etsiä Velmulle vastaavia tiloja.

- Nuorisopalveluille on nyt valmistumassa uusi tila Hiekkaharjuun ja sinne on tulossa uusi bänditila, mutta siellä palvellaan vain nuoria. Toki täällä on myös aikuisia soittajia ja pyrimme aktiivisesti etsimään tiloja myös heille, kertoo Vantaan tapahtumapalvelujohtaja Iiris Lehtonen.

Nuorisotalot eivät vastaa Velmun soittajien tarpeita, koska niiden tiloissa ei voi säilyttää omia soittimia.

Kaupunki on antanut Kirkkotiellä sijaitsevan omakotitalon Velmun käyttöön, mutta siellä on vain neljä treenikämppää, ja nekin ovat ahtaita. Syrjäisessä paikassa sijaitseva talo on helppo kohde varkaille, ja viime kesänä murtovarkaat veivät sieltä lähes kaikki soittimet. Talvellakin muusikot kokivat vastoinkäymisiä, koska lumi esti taloon pääsyn moneksi viikoksi.