Vapautetut ruotsalaistoimittajat palaavat kotiin viikon sisällä

Ulkoministeri Carl Bildtin mukaan toimittajien vapauttaminen oli kärsivällisen työn tulos.

Ulkomaat

Etiopian valtionjohdon armahtamat ruotsalaiset journalistit, toimittaja Martin Schibbye ja valokuvaaja Johan Persson, jättivät Etiopian taakseen maanantain ja tiistain välisenä yönä. Vapautettujen toimittajien on määrä palata Ruotsiin viikon sisällä.

Kaksikon tiedottajan mukaan 14 kuukauden vankeusaika vaati veronsa ja he lepäävät, lukevat ruotsalaisia uutisia ja käyvät lääkärintarkastuksissa ennen kuin lentävät kotiin tapaamaan lähimmäisiään ja tiedotusvälineitä. Schibbye ja Persson aikovat järjestää ruotsalaismedialle lehdistötilaisuuden lähipäivinä, mutta heidän tämänhetkistä olinpaikkaansa ei ole kerrottu julkisuuteen.

Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt on ilmaissut tyytyväisyytensä siitä, että toimittajat pääsivät pois vankilasta ja ovat Etiopian rajojen ulkopuolella. Bildtin mukaan vapautus ei olisi ollut mahdollinen ilman pitkää ja kärsivällistä työtä Etiopian hallituksen kanssa. Ulkoministeri toivoo Ruotsin tiedotusvälineille lähettämässään tiedotteessa, että armahdus olisi uusi alku Ruotsin ja Etiopian diplomaattisuhteissa.

Martin Schibbye ja valokuvaaja Johan Persson otettiin kiinni viime vuoden heinäkuussa Ogadenin alueella, jossa nämä olivat reportaasimatkalla. Etiopialainen tuomioistuin tuomitsi ruotsalaiset 11 vuodeksi vankilaan laittomasta maahantulosta ja terrorismin tukemisesta, koska näiden katsottiin tehneen yhteistyötä alueella toimivan kapinallisjärjestön ONFL:n kanssa. Etiopia pitää järjestöä terroristijärjestönä. Schibbye ja Persson ovat kiistäneet auttaneensa ONFL:n jäseniä.