1. yle.fi
  2. Uutiset

Rikkidirektiivi tulee - vastakkain 50 000 turhaa kuolemaa ja suomalaiset työpaikat

Rikkidirektiivin myötä halvan rikkipitoisen polttoaineen aika voi olla ohi. Toisaalta vuosittain voidaan pelastaa jopa 50 000 henkeä Euroopassa.

talous

Euroopan parlamentti on tiistaina hyväksynyt ns. rikkidirektiivin. Kiistellyssä rikkidirektiivissä vastakkain on ollut kaksi näkökulmaa: toisaalta teollisuus pelkää työpaikkojen katoavan, toisaalta direktiivin kannattajat muistuttavat, että pienempi rikkipitoisuus puhdistaa ilmaa ja pelastaa sen ansiosta ihmishenkiä.

Rikkidirektiivin tavoitteena on rajoittaa Itämerellä kulkevien laivojen rikkipäästöjä vuodesta 2015 alkaen. Laivojen polttoaineen rikkipitoisuuden olisi direktiivin mukaan laskettava yhdestä prosentista 0,1 prosenttiin.

Teollisuudelle rikkidirektiivi tuo lisähintaa, koska laivakuljetuksissa ei voi enää käyttää halpaa rikkipitoista polttoainetta. Suomen viennistä jopa 80 prosenttia kulkee meriliikenteessä.

Rikkidirektiivin myönteisten vaikutusten puolesta puhuvat sanovat, että laivaliikenteen saasteet aiheuttavat Euroopassa vuosittain 50 000 ennenaikaista kuolemaa.

Parlamentti äänesti rikkidirektiivistä täysistunnossa Strasbourgissa. Se hyväksyttiin äänin 606-55.

Lue seuraavaksi