1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenne

Poliisi arvioi: Joka kymmenes ajaa taajamassa ilman turvavyötä

Ylikonstaapeli Jouni Ryhänen moittii muun muassa autoilijoiden käyttäytymistä liikenneympyröissä. Valtakunnallisella valvontaviikolla tarkkaillaan erityisesti turvalaitteiden kuten turvavyön käyttöä.

liikenne
Nainen turvavyössä linja-autossa.
Ainoastaan joka kolmas matkustaja käyttää linja-autossa pakollisia turvavöitä.Yle

Poliisi pitää tällä viikolla valtakunnallista valvontaviikkoa. Erityissyynissä ovat turvalaitteet ja liikennevalojen noudattaminen. Turvalaitteiden osalta esille nousee etenkin turvavyön käyttö.

- Turvavöiden käyttöön liittyy myös lasten turvaistuimet ja koroketyynyt. Pitää muistaa, ettei alle 130 senttinen saa istua pelkästään vöissä, vaan hänellä pitää olla koroke alla, kertoo ylikonstaapeli Jouni Ryhänen liikkuvasta poliisista.

Liikkuva poliisi piti tiistaina ratsiaa Haminassa. Haminassa ei ollut liikennevalojen kanssa tekemistä, mutta turvavöiden osalta tarkkailtavaa riittää.

- Arvioisin, että noin joka kymmenes ei käytä turvavyötä taajama-alueilla. Maanteillä on parempi käyttöaste. Yleisin syy käyttämättä jättämiseen on, ettei viitsinyt tai huomannut, Ryhänen sanoo.

Ryhänen muistuttaa, että myös linja-autossa on pidettävä turvavyötä, jos kyseessä on muu kuin paikallisliikenteen ajo. Sakotuskäytäntö menee siten, että linja-autossa turvavyön käyttöä laiminlyövä maksaa itse sakot. Ilman huoltajaa matkustavan alle 15-vuotiaan sakot annetaan kuljettajalle.

Liikenneympyrässä ei kuulu vilkuttaa vasemmalle

Liikenneympyrässä ajaminen on asia, johon Ryhäsen mukaan ei keskitytä tarpeeksi. Samaten risteyksissä pitäisi huomioida paremmin muut liikenteen osalliset.

Liikenneympyröissä ei oikein osata ajaa. Turhan myöhään näytetään suuntavaloa ympyrästä poistuttaessa.

Jouni Ryhänen

- Liikenneympyröissä ei oikein osata ajaa. Turhan myöhään näytetään suuntavaloa ympyrästä poistuttaessa. Vasemmalle ei pitäisi vilkuttaa ollenkaan.

- Risteyksissä voisi vilkuttaa aikaisemmin, kun tullaan etuajo-oikeutettua tietä. Silloin risteyksessä, kolmion tai stop-merkin takana odottava huomaisi kääntyvän aikaisemmin, ja liikenne olisi sujuvampaa.

Pyöräilykypärien käyttöön poliisi ei valvonnassa puutu. Kypärän käytön kanssa pätevät samat säännöt kuin heijastimien käytössä: käyttö on pakollista, mutta käyttämättä jättämisestä ei rangaista.

- Esimerkiksi koulujen edessä näkee, että 1-2-luokkalaiset ja ehkä jotkut opettajat käyttävät pyöräilykypärää. Muut ajavat sitten lippalakki päässä.

Liikkuva poliisi jakoi Haminassa tiistain muutaman ensimmäisen tunnin aikana toistakymmentä sakkoa. Laput jaettiin turvavyön käyttämättä jättämisestä, matkapuhelimen käytöstä, ajokortitta ajamisesta ja katsastamattomalla autolla ajamisesta.

- Tämä on turvalaitteiden osalta aika normaali määrä, Ryhänen toteaa.

Lue seuraavaksi