1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

"Suomen tuntemattomin runoilija" on mystinen pronssiteos

Kangasalta kotoisin oleva kuvanveistäjä Anssi Kasitonni tekee Joensuun Penttilänrannan kaupunginosaan ensimmäisen taideteoksen. Kasitonni voitti Joensuun taidekutsukilpailun pronssisella teoksellaan ”Suomen tuntemattomin runoilija”.

Anssi Kasitonni Kangasalta voitti Joensuun Pentilänrannan taidekaupunginosan taidekilpailun. Kuva: Pekka Sivukari / Yle

Suomen tuntemattomin runoilija- teos on 180 senttimetriä korkea pronssinen patsas, joka sijoitetaan ensi kesänä Joensuun Penttilän kaupunginosaan tulevaan Varvinpuistoon. Puisto sijaitsee Pielisjoen rannan tuntumassa, kutakuinkin vastarannalla Papinkadun rannanpuoleista päätyä.

Teoksen on suunnitellut Kangasalta kotoisin oleva, vuonna 1978 syntynyt taiteilija Anssi Kasitonni. Hänen teoksiaan on aiemmin ollut esillä muun muassa Helsingissä, Berliinissä, Los Angelesissa ja Kööpenhaminassa.
Anssi Kasitonni sai viime vuonna Pohjoismaiden suurimman kuvataidepalkinnon, Ars Fennican.

 -Nousen nyt oikeitten taiteilijoiden seuraan, kun saan tehdä kilpailun voittajana pronssiveistoksen, myhäili Kasitonni.

_Suomen tuntemattomin runoilija _-teos kuvaa ihmishahmoa, joka on kankaan alla, niin että häntä ei voi tuntea. Katsoja odottaa, että hahmo paljastaa kasvonsa:

- Odotus on kuitenkin pitkä, jopa ikuinen. Kukaan ei lopulta saa tietää, kuka kankaan alla on. Teos on ja pysyy mysteerinä kaikille.

- Ehkä joskus pistän kuitenkin liikkeelle huhuja siitä, kuka hahmo oikeasti on, vitsailee Kasitonni.

Alun perin teos oli tarkoitus valattaa Kiinassa, mutta Kasitonni halusi itse olla enemmän mukana valuprosessissa, joten valupaikaksi tuli Kreikka. Suomi jäi Kasitonnin mukaan pois kustannussyistä.

Nyt julkistettu teosehdotus on Joensuun Penttilänrannan uuden kaupunginosan ensimmäisen taidekilpialun voittaja. Kilpailu järjestettiin kutsukilpailuna ja siihen osallistui neljä taiteilijaa. Voittaja saa 30 000 euroa.

Ehkä joskus pistän liikkeelle huhuja siitä, kuka hahmo oikeasti on

Anssi Kasitonni

Lisää taidetta luvassa vuosien myötä

Joensuun Penttilänrantaan valmistuva kaupunginosa on tällä hetkellä Suomen suurin kokonaisuus, johon hankitaan kaikkiin rakennuskohteisiin taidetta prosenttiperiaatteella. Se tarkoittaa sitä, että rakennushankkeen kokonaisbudjetista käytetään yhtä prosenttia vastaava summa taiteen hankintaan.

Penttilän kokonaisinvestoinneiksi arvioidaan 400 miljoonaa euroa, joten taidehankintoihin käytetään kaikkiaan noin 4 miljoonaa euroa.

Penttilänrannan taidehankkeissa on tähän mennessä työskennellyt kymmenisen taiteilijaa. Nytkin tekeillä on neljä kerrostaloa ,joihin kaikkiin tulee taidetta.