1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Mielenilmauksessa vastustetaan kallista potilastietojärjestelmää

Helsingissä järjestetään tänään mielenilmaus Kallion virastotalon edessä klo 15.30. Mielenilmaus järjestetään juuri ennen terveyslautakunnan kokousta, jossa käsitellään potilastietojärjestelmän uudistamista Helsingin osalta. Tapahtumaan on ilmoittautunut Facebookissa yli 350 ihmistä.

Kuva: Yle

Mielenilmauksen järjestämisessä mukana ollut Piraattipuolueen varapuheenjohtaja Ahto Apajalahti pelkää, että uudistukselle käy niin kuin monelle muulle tietojärjestelmäuudistukselle.

- Tällaisessa tietojärjesstelmäuudistuksessa kustannukset nousevat hirveästi ja lopputuloksesta tulee huono.

Apajalahden mukaan muissa maissa vastaantyyppisissä projekteissa on päästy paljon halvemmalla.

- Tässä on taustalla se, että näitä asioita olisi pitänyt tehdä hyvin eri tavalla jo parikymmentä vuotta. Aikaisemmin tehdyt huonot päätökset kostautuvat nyt ja erilaisia yhteensopimattomia järjestelmiä joudutaan erilaisilla kommervenkeillä sovittamaan yhteen.

Tärkeää on avoin lähdekoodi

Asiantuntijoiden mukaan tärkeintä olisi, ettei mikään järjestelmätoimittaja saisi liian hallitsevaa asemaa tietojärjestelmien luomisessa ja uudistamisessa.

- Näin yksi suuri yritys saa helposti monopolisen aseman ja pystyy kohottamaan kustannuksia.

Apajalhden mielestä järjestelmät pitäisikin toteuttaa niin, että lähdekoodi on avoin ja järjestelmän huoltoon, kehittämiseen ja päivittämiseen pystyisivät osallistumaan muutkin yritykset.

Apajalahden mukaan Suomessa on jo syntynyt tilanne, että muutama erittäin suuri yritys hallitsee lähes kokonaan julkisia tietohallinnan järjestelmiä.