1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tekniikka

Kovalevyn tyhjennys ei riitä, se pitää tuhota

Jos joku haluaa kaivaa tietoja vanhalta tietokoneeltasi kaatopaikan uumenista, pelkkä koneen formatointi ei riitä. Kovalevyn fyysinen tuhoaminen on varmin tapa pitää salasanat ja tiedostot vain omana tietona.

tekniikka
Kannettava tietokone.
Vanhan tietokoneen kovalevy tulee tyhjentää ennen kaatopaikalle vientiä.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Vanhaa tietokonetta ei kannata viedä suoraa työpöydältä kaatopaikalle. Kovalevy tulee ensin tyhjentää eli formatoida, mutta varmuuden vuoksi myös fyysisesti tuhota, jotta tärkeät tiedostot ja salasanat eivät jää kenenkään ulkopuolisen hakkeroitavaksi.

- Kotikäyttöön on olemassa ilmaisia ohjelmia, millä koneen voi formatoida tai ylikirjoittaa. Paras tapa on kuitenkin tuhota levy mekaanisesti, neuvoo Datatronicin toimitusjohtaja Jani-Pekka Heino.

Jos joku tosiaan haluaa tietokoneelta jotain ja osaa sen tehdä, niin oikeastaan formatoidessa koneelta ei ole kadonnut vielä mitään.

Jani-Pekka Heino

Tyhjentäminen kannattaa aloittaa formatoimisesta, jonka jälkeen suurin osa käyttäjistä ei enää osaa siinä olevia tietoja hyödyntää.

- Jos joku tosiaan haluaa sieltä jotain ja osaa sen tehdä, niin oikeastaan formatoidessa koneelta ei ole kadonnut vielä mitään.

Jotkut ovat tuhonneet kovalevyjä poraamalla niihin reikiä. Paras tapa on kuitenkin avata levy ja tuhota levyn sisällä olevat datakiekot erikseen.

- Kun niitä vääntelee ja tuhoaa pinnan, sitten alkaa olla jo mahdotonta saada siitä dataa talteen.

Heino neuvoo aloitteleville kovalevyn tuhoajille, että kovalevy ei näy ulospäin. Kovalevy on suorakaiteen muotoinen, metallinen laatikko, jonka päällä lukee usein levyn datamäärä.

- Jos sitä purkaa, sieltä löytyvät datakiekot, jotka ovat cd-levyn näköisiä, mutta vähän pienempiä.

Lue seuraavaksi