1. yle.fi
  2. Uutiset

Minkälainen oli "kaikkien tuttu" Tapio Rautavaara?

Koko kansan suosikista Tapio Rautavaarasta on julkaistu uusi elämäkerta. Lasse Erolan kirjassa kerrotaan, miten köyhistä oloista lähteneestä Rautavaarasta tuli yksi kotimaisen populaarikulttuurin ikoneista.

kulttuuri
Henkilö pitelee Tapio Rautavaarasta kertovaa kirjaa.
Yle

Urheilija, filmitähti ja ennen kaikkea laulaja. Näistä osasista muodostui Tapio Rautavaaran julkinen kuva. Näitä puolia esitellään ja niiden taakse kurkistetaan Lasse Erolan uudessa elämäkertateoksessa Tapsa - Tapio Rautavaaran elämä.

Kirjan kirjoittajan mukaan Rautavaara oli suosittu siksi, että hän oli mestari kolmella viihteen saralla.

- Ensin hän tuli kaikelle Suomelle tutuksi urheilijana. Sitten filmitähtenä hän tuli vielä varmemmin tutuksi, ja lopuksi vielä laulajana, jonka laulut koskettivat kaikkia suomalaisia.

Elämäkertakirjailija kuvaa Rautavaaraa ainutlaatuiseksi laulajaksi, joka kulki omaa tietään.

- Hän ei laulanut niin kuin edeltäjänsä tai sen ajan valtavirran iskelmälaulajat. Hän lauloi lauluja, joissa oli tarina. Hän ei pitänyt iskelmästä.

Kaikkien tuttu ja tuntematon

Rautavaaraa on pidetty ja pidetään yhä rehellisenä, reiluna ja mutkattomana kansanmiehenä. Kirjailijan mukaan käsitys on ainakin pinnalta totta.

- Hän oli kaikkien tuttu, Tapsa vaan. Hän veti tällaista roolia niille, jotka eivät häntä kovin hyvin tunteneet. Hänen läheisensä näkivät toisenlaisen Tapsan ja joutuivat vähän kärsimäänkin siitä, Erola kertoo.

Koko 1950-luvun kestänyt pitkä kiertue-elämä vei veronsa. Osin sen seurauksena myös alkoholi alkoi synkentää kansansankarin elämää.

- Siellähän se tuli, näillä pitkillä kiertueilla. Pisimmillään joku Lapin kiertue saattoi olla kolme kuukautta. Se oli mahdollisimman tylsää elämää. Kolme miestä asui matkustajakodeissa ja jokainen kaverin juttu osattiin ulkoa ennen kuin se alkoi edes kertoa sitä, Erola kuvailee.

- Tähän tylsyyteen haettiin lievitystä alkoholista, ja pikku hiljaa se lähti vähän käsistäkin.

Lue seuraavaksi