Barbeja ja prinsessoja lasten missikisoissa Virossa

Kuusivuotiaat kaksostytöt Karolina ja Milena Val osallistuivat Miss Pieni Viro 2012 -kilpailuun Tallinnassa. Kisan finaali pidettiin sunnuntaina.

Ajankohtainen kakkonen
5-8-vuotiaiden sarjan osanottajia Miss Pieni Viro -kilpailussa sunnuntaina Tallinnassa
5-8-vuotiaiden sarjan osanottajia Miss Pieni Viro -kilpailussa sunnuntaina TallinnassaYle / Juha Portaankorva

- Kaikki meni hyvin, esiinnyimme erinomaisesti! Olemme nyt onnellisia, toivomme, että voitamme ja pääsemme Turkkiin.

Näin kommentoivat kuusivuotiaat kaksostytöt Karolina ja Milena Val heti tuoreeltaan suoritustaan lasten missikisassa, joka järjestettiin viime sunnuntaina Tallinnassa. Kilpailuun pyrki yli 100 tyttöä, joista 10 valittiin finaaliin.

- Valitsimme valovoimaisimmat ja lahjakkaimmat tytöt, jotka todella haluavat voittaa. Tarjolla on pääsy edustamaan Viroa Miss Pieni maailma-kilpailuun, joka järjestetään Turkissa, kertoo Viron kilpailun järjestäjä Irina Gorlova.

Miss Pieni Viro 2012-kilpailussa oli kaksi sarjaa 5-8- ja 9-12-vuotiaille. Kilpailu oli paremminkin talentshow kuin perinteinen missikisa. Virossa yli 13 vuotta lasten missikisoja järjestäneen Tiina Jantsonin mielestä kyse on hauskasta ja kauniista tapahtumasta.

- Yksikään lapsi ei ole ruma. Emme katso kuka on kaunein, vaan voiton vie paras lavaesiintyjä, vakuuttaa tuomaristossa ollut Tiina Jantson.

Myös Virossa syntyi kohu

Suomen tapaan lasten missikisat ovat aiheuttaneet vilkasta keskustelua Virossa. Mielipidekyselyyn vastanneista lähes 80 prosenttia vastusti kisoja. Heidän mielestään vanhemmat ryöstävät lapsiltaan normaalin kehityksen ja lapsuuden, jos he lähettävät pieniä tyttöjään missikisoihin.

- Kaikki ihmiset, jotka näkevät kauhukuvia siellä, missä niitä ei ole, menkööt silmälääkärille, kuittaa kritiikin Tiina Jantson.

- Voimakas meikki, tekoripset ja hiuspidennykset ovat kiellettyjä 5-8-vuotiaiden sarjassa. Emme myöskään hyväksy, että vanhemmat tekevät pienistä tytöistä nukkeja, kertoo kisajärjestäjä Irina Gorlova.

Osallistumispäätös vuoden vanhana

Tallinnan Mustamäellä asuvat Karolina ja Milena harjoittelivat ahkerasti ennen missikisoja. Ohjelmistoon kuului mm. englanninkielinen esittely, henkilökohtainen ohjelmanumero ja yhteistanssi.

- Kun tytöt olivat vuoden vanhoja, näin ensimmäistä kertaa Virossa järjestetyn minimissikisan. Päätin silloin, että kun tyttöni kasvavat ja heistä tulee yhtä kauniita, kokeilemme onneamme, kertoo Karolinana ja Milenan äiti Olga Val.

Toimittaja Juha Portaankorva ja kuvaaja Ivar Heinmaa olivat seuraamassa Viron lapsimissikisoja. Jos haluat tietää, miten Karolina ja Milena pärjäsivät, katso Ajankohtainen kakkonen tänään kello 21.