1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Arktos Groupin Ruotsin saha konkurssiin

Kemijärven pelastajaksi aiotun Arktos Groupin omistajien saha Ruotsin Haaparannalla on asetettu konkurssiin. Miljoonatukiaiset saaneen liimapuuyrityksen vaikeudet ovat syventyneet myös Suomessa.

Kuva: Yle

Haaparannan käräjäoikeus asetti Arktos Groupin omistajien Jaakko Kilpeläisen ja Juhani Kukkosen yritysryppääseen kuuluvan Seskarö Såg Ab:n konkurssiin tiistaina aamupäivällä kello 10.00 Ruotsin aikaan.

Konkurssihakemuksen on allekirjoittanut yrityksen toimitusjohtaja Kilpeläinen.  Oikeus määräsi pesänhoitajaksi asianajaja Peter Olofssonin luulajalaisesta Kaiding Kommanditbolag – asianajotoimistosta.

Matalasuhdanne ja vahva kruunu

Vain runsas vuosi sitten Kilpeläisen ja Kukkosen tulo Haaparannan lopetetun perinteikkään Seskarön eli Seittenkarin sahan pelastajiksi uutisoitiin ilolla Pohjois-Ruotsin tiedotusvälineissä.  Seskarö Såg Ab:n omistaa kokonaan Kilpeläisen ja Kukkosen omistama Morven Oy. Ruotsin Yleisradion SR Norrbottenin mukaan epävarmuutta sahan liepeillä on ollut ilmassa jo kuukausia.

Sahan 30 työntekijälle kerrottiin konkurssista tiistaina aamupäivällä. Pesänhoitaja Peter Olofsson kiisti SR Norrbottenille, että konkurssissa epäiltäisiin talousepäselvyyksiä ja arvioi vaikeuksien syyksi matalasuhdannetta ja vahvaa kruunua.

Inarin saha seisoo

Morven ehti pyörittää Inarissa Peuravuonon sahaa runsaan vuoden ennen vaikeuksia.  Morven tuli Peuravuonon sahanpyörittäjäksi huhtikuussa 2011 Vapo Timber Oy:n ja Inarin kunnan elinkeinoyhtiön InLike Oy:n kanssa tehdyillä järjestelyillä.

Vapo pyöritti Peuravuonon sahaa vuosikymmenet.  Elokuun puolivälissä Peuravuonon työntekijät lomautettiin.  Samaan aikaan Arktoksen Porin liimapuutehtaalla aloitettiin yt-neuvottelut.

Kemijärven 30 miljoonaa

Viikko sitten Arktos irtisanoi kaikki Kemijärven liimapuutehtaan työntekijät. Kilpeläisen ja Kukkosen Arktos Group oli työ- ja elinkeinoministeriön löytö Stora Enson Lopettaman Kemijärven sellutehtaan korvikkeeksi. Silloin sen nimi oli vielä Anaika.  Muutamassa vuodessa Arktos Groupin liimapuutehtaan pystyttämiseen on upotettu kolmekymmentä miljoonaa euroa veronmaksajien ja metsäjätti Stora Enson rahaa.

Metsäjätti omistaa Arktoksesta kolmanneksen ja loput omistavat Kilpeläinen, Kukkonen ja heidän lähiyhtiönsä.

Erityistarkastus Suomessa

Liimapuutuotanto ei koskaan käynnistynyt ja Stora Enso lopetti rahoituksen yritykseltä viime talvena. Saman tien Arktos haki yrityssaneeraukseen rahojen loppumisen vuoksi. Kemijärven työntekijät joutuivat hakemaan viimeisiä palkkojaan palkkaturvasta. Saneeraushakemuksen mukaan varoja oli 39 miljoonaa ja velkoja 33 miljoonaa euroa. Aputoiminimiä yritysryppäällä oli talvella ainakin 14. Suurimmat velkojat ovat Finnvera ja Stora Enso.

Lapin käräjäoikeus on pariin kertaan lykännyt yrityssaneerausohjelman hyväksymistä.  Syynä on vielä kesken oleva työ- ja elinkeinoministeriön ja Lapin Ely-keskuksen käynnistämä Arktos Groupin ja sen lähiyritysten rahaliikennettä koskeva erityistarkastus.