Sydänten presidentti, Mr. Chance

Vai että pitäisi taas pysähtyä ajattelemaan? Mitä nyt sitten? No, tätä kiirettä ja oravanpyörää, tätä turhan tiedon tulvaa, missä elämme. Josko ihminen sitten vaikka luontoon osaisi lähteä rauhoittumaan.

Irina Parviainen, Jarkko Lahti ja Mirja Turkkila-Glad Kokkolan kaupunginteatterin Mr. Chancessa. Kuva: Kokkolan kaupunginteatteri

Sitä ne nyt meinaavat nämä teatterintekijät Ari-Pekka Lahti ja Juha Luukkonen. He ovat yhdessä käsikirjoittaneet kaupunginteatteriin näytelmän Mr. Chance. Kyse on samasta miekkosesta, jonka kuteissa Peter Sellers elokuvaversiossa niitti mainetta ja kunniaa. Nyt Chance astuu lavalle Santeri Hortoseksi nimettynä. Tapahtumat on siirretty nykypäivän Suomeen. Näyttämöversion kantaesitys on 15. syyskuuta.

Kokkolan kaupunginteatterin Mister Chance, Santeri Hortonen on Hannu Kivioja, Ylivieskasta syntyisin oleva näyttelijä.

Miksi juuri Kivioja?

- Tarvittiin Suomen Peter Sellers, naurahtaa ohjaaja.

- Siinä on näyttelijä joka pystyy fyysistämään ja sisäistämään roolin. Se miten hän rakentaa roolinsa, siinä on sukulaisuutta Mr. Chancen kanssa. Enpä juuri muita rooliin miettinyt.

Kaipaus rauhaan

Kivioja sanoo tunnistavansa Chancesta monia omia piirteitään.

- Siinä henkilössä on kaipausta rauhaan ja hitauteen. Pedanttiuskin on samaa, vaikka minä olen enemmän salapedantti. Chance tarvitsee rajoja ja pedanttiutta selvitäkseen maailmasta, Hänellä on sellainen sisäinen kartta, jonka löytäminen on kyllä haasteellista. Tarkkuudessa ja pedanttiudessa on vielä oltava lämpö mukana, Kivioja erittelee.

Näytelmän Chance on puutarhuri, josta tulee presidentti. Kivioja ei ole puutarhafriikki kuten kaksoisveljensä, Haudankaivajan apulaisena hän on hyörinyt ja pärjää kyllä nurmikon leikkuussakin.

Puutarhanhoito onkin näytelmässä rauhan ja luonnonläheisyyden vertauskuva

- Sen tarpeen me molemmat tunnistamme, ohjaaja sanoo.

Pysähdy! Mieti!

Valtaosa meistä elää kiireen oravanpyörässä. Jos hoksaa pysähtyä miettimään sitä edes teatterin katsomossa, voi ehkä pohtia muutoksen tarpeellisuuttakin.

- Itsekin sitä mietin paljon ja siksi tämä esitys on nyt syntynyt. Tällaiset kysymykset ovat oman hyvinvoinnin kannalta tärkeitä.

- Se on olennaista että pohtii, ettei ole vain nykyajan kyynistämä pöljä, ohjaaja kärjistää.

Miten vieraileva näyttelijä sitten harjoitusten kiireessä rauhoittuu.

- Perheen kanssa, luonnossa, kävelyretkillä, listaa Kivioja.

Kokkolan kaupunginteatteria hän kehuu.

- Mahtava henkilökunta.

- Täällä suuntaudutaan kohti taidetta. Se ei joka teatterissa ole itsestään selvää, väittää ohjaaja Juha Luukkonen.

Mr. Chance -näytelmä haluaa myös muistuttaa siitä, että ihminen ei saa luovuttaa.

- Unelmista on pidettävä kiinni, Niitä ei kukaan voi ottaa meiltä pois, sanoo ohjaaja Juha Luukkonen ja vilahtaa takaisin oman sorvinsa ääreen.