1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Valaisinsuunnittelu on yhä enemmän tekniikkalaji

Valaisimien valmistamisen lisääntynyt teknisyys on kuihduttanut suomalaista valaisinosaamista. Valaistussuunnittelussa led-valoilta odotetaan paljon.

Timo Niskasen suunnittelema valaisin voitti yhden vuoden 2012 Luminord-palkinnoista. Kuva: Timo Niskanen

Valoteknologian muuttuminen yhä teknisemmäksi on vähentänyt valaisimien valmistamistaitoa Suomessa. Valaistusasiantuntijan mukaan valaisimien suunnittelu vaatii yhä enemmän teknistä taitoa, kun led-valaisimet valtaavat alaa.

Valaisintehtaita on yhä vähenevässä määrin Suomessa. Globalisaatio on esimerkiksi ajanut tehtaita lopettamaan toimintansa. Myös uusin led-tekniikkaosaaminen on muualla päin maailmaa, kertoo valaistussuunnittelija ja Suomen Valoteknillisen Seuran jäsen Sanna Forsman.

- Valaistusteknisesti laadukkaiden valaisimien valmistamistaito ja tuotekehittely ovat pahasti häviämässä. Valaisimet joita Suomessa vielä valmistetaan ovat piensarjoja ja design-tuotteita ja niissä keskitytään enemmän muotoiluun ja materiaaleihin.

Tällöin suomalaista valaisinosaamista on vaikea viedä suuremmassa mittakaavassa maailmalle, jotta se olisi kaupallisesti kannattavaa.

- Pieni huoli on, kuinka pitkään osaaminen Suomessa pysyy. Pelkästään muodon, kauneuden ja estetiikan arviointi ei hyvässä valaisimessa riitä, vaan mukaan on saatava paljon tekniikkaa, että se toimii.

Forsmanin mukaan haasteena on etenkin led-tekniikka, joka vaatii uudenlaista osaamista.

- Suunnittelijoiden pitäisi olla ledien tuotekehityksen aallon harjalla. Samalla kuitenkin suuret kansainväliset valaisinvalmistajat turvaavat omaa tuotekehittelyään, jotta olisivat edelläkävijöitä.

Ledit lyömässä läpi

Valaistussuunnittelussa led-valaisimet ovat olleet jo muutaman vuoden trendikkäitä. Käytännössä tilanne voi kuitenkin vielä olla toinen, sanoo valaistussunnittelija Sanna Forsman.

- Rakentamisessa tai kotien valaistuksessa ollaan vielä sillä hilkulla, että ovatko ne liian kalliita. Ollaan siinä rajapinnassa, että se alkaa olla jo kannattavaa. Ledeistä saadaan jo suhteellisen kaunista ja hyvänlaatuista valoa, mutta kestävyys on ollut se heikoin lenkki. Nyt kun niitä aletaan käyttää, niin muutaman vuoden päästä tiedetään, pitävätkö valmistajien antamat tekniset lupaukset paikkansa.

Forsmanin mukaan led-valaisimet voivat toimiessaan vähentää sähkönkulutusta sekä muuttaa valaisinsuunnittelua, sillä ne eivät ole niin sidottuja perinteisten lamppujen suureen fyysiseen kokoon.

- Ledeistä voidaan muotoilla ihan uudennäköistä tuotetta, joka suunnittelijoille avaa aivan uusia maailmoja. Myös tilojen kokijoille saadaan ihan uudenlaista muotokieltä ja uusia ratkaisuja käyttöön.

Hehkulamppujen poistuminen himmentää monet kattokruunut

Hehkulamppujen valmistuksen ja maahantuonnin loppuminen EU:n alueella tämän kuun alussa on otettu valaistuspiireissä ristiriitaisesti vastaan.

- Pitkään käytettyhin teknologioihin on totuttu ja silloin niitä pidetään hyvinä, mikä aiheuttaa muutosvastarintaa. Toisaalta niiden ylimääräisen lämmön tuottaminen on ollut turhaa, sanoo Sanna Forsman.

Forsmanin mukaan hehkulamppujen etuna on ollut niiden edullisuus, lämminsävyinen valo sekä mahdollisuus himmentää valoa.

Suurin ongelma hehkulamppujen poistumisessa on se, että monet vanhat valaisimet on suunniteltu juuri niitä varten.

- Puoli Eurooppaa on täynnä erilaisia kattokruunuja ja kotien valaisiamia, jotka on suunniteltu vanhalle kierrekannalle. Kristallikruunuihin on esimerkiksi vaikeaa löytää yhtä kaunista valoa ja saman muotoisia lamppuja kuin hehkulampuissa. Kyllä siinä on hehkulamppujen poistumista lobanneilla lampunvalmistajilla pinnistelyn paikka, että saataisiin sopivia lamppuja jo olemassa oleviin valaisimiin, Forman sanoo.

Valaisimiin ja valaistuksiin erikoistunut ammattilaistapahtuma ValoLight järjestetään nyt kolmannen kerran Habitaren yhteydessä Helsingissä. Tapahtuman yhteydessä palkitaan myös Luminord-kilpailun voittajat. Kilpailun tarkoituksena on kannustaa suomalaista valaisinsuunnittelua.