1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nettipoliisi Forss uhattiin heittää ulos Facebookista

Sosiaalisessa media toimiva ylikonstaapeli ”Fobba” lähettää Facebookin mukaan liikaa viestejä.

Kotimaan uutiset
Poliisi kadulla.
Marko Fobba Forss aloitti poliisina netissä 10.9.2008. Ensimmäinen profiilikuva otettiin samana päivänä poliisaseman edessä IRC-Galleriaa varten. Kuvan graafisesta ilmeestä vastasi ylikonstaapeli itse.Marko Forss

Vuoden poliisi 2011 Marko ”Fobba” Forss on saanut Facebookilta palautetta, jonka mukaan hänen tulisi hillitä viestien lähettämistä.

- Facebook luulee, että olen joku roskapostittaja. Pelkästään tämän vuoden ensimmäisen seitsemän kuukauden aikana olen lähettänyt Facebookissa 1 900 vastausviestiä. Sieltä tuli automaattiviesti, että tili voidaan sulkea, ylikonstaapeli Forss sanoo.

Fobban pääasialliset viestintävälineet ovat Facebook, IRC-galleria ja perinteinen sähköposti. Viime vuonna IRC-Galeriassa Fobbaa lähestyttiin 6 000 kertaa.

- IRC-Galleriassa homma on rauhoittunut ja kysymyksiä tule enää aika vähän, Fobba sanoo.

Liian seksikäs poliisi

Nettipoliisi Forss on toiminut IRC-Galleriassa nyt neljä vuotta. Sinä aikana nettipoliisin työssä moni asia on muuttunut. Forss aloitti työnsä syyskuussa 2008 vanhalla kannettavalla tietokoneella. Ensimmäinen kuva otettiin pikaisesti poliisiaseman edessä. Fobba on itse photoshopannut kuvan.

- Kun aloitin, niin IRC-Galleriassa lapset olivat ihan paniikissa, että näenkö kaikki heidän yksityisviestit. Sitten sieltä vielä vedettiin meikäläisen oletuskuva pois. Soitin IRC-Gallerian ylläpitoon Matti Karille, joka sanoi, että oli tullut ilmoitus, jonka mukaan kuva sisältää seksuaalista materiaalia, Fobba muistelee.

Nettipoliisi Fobban asiakkaat ovat muuttuneet neljässä vuodessa lapsista aikuisiksi. Nettipetokset ovat rajusti lisääntyneet. Sosiaalisessa mediassa liikkuu tällä hetkellä niin nettikirpputorien olemattomia tavaroita kaupittelevia kuin rakkauskirjeitä tehtailevia huijareitakin.

- Aluksi oltiin niin huolissaan, kun lapsi laittaa kuvia nettiin. Nyt täytyy sanoa, että eivät aikuiset ainakaan esimerkillään ole vieneet sosiaalista mediaa parempaan suuntaan, ylikonstaapeli Marko Forss toteaa.

Lue seuraavaksi