Tupakkalain outo seuraus: Myynti kasvoi pikkuliikkeissä

Tupakkalain kiristyminen ja tuotteiden piilottaminen on siirtänyt tupakanmyyntiä marketeista kioskeihin ja huoltamoille. Myös pienet kaupat uskovat hyötyneensä lainmuutoksesta. Ilmiö näkyy kioskeissa niin maaseudulla kuin pääkaupungissa.

terveys
Kuva Kokkolan Prismasta, kassa ottaa tupakkaa säilytyslaatikosta.

Monet marketit rakensivat jo vuosi sitten uusia hyllyjä, jotka otettiin käyttöön viime syksynä. Tupakat piilotettiin katseilta esimerkiksi kassojen yläpuolelle, ja tuotteita saa ostaa nyt liikkeissä kassoilta tai infopisteistä merkin ilmoittamalla.

Soittokierros kioskeihin, huoltamoille ja kyläkauppoihin kertoo, että tupakkakauppa on kasvanut. Asiakkaat ostavat usein kerralla useita askeja.

Sen sijaan esimerkiksi Kokkolan Prismasta kerrotaan, että tupakan menekki laski lainmuutoksen myötä vuosi sitten, mutta on lähtenyt taas kasvuun. Vielä ei olla kuitenkaan viime vuoden myyntiluvuissa.

Kokkolan Tori-kioski on tyytyväinen tupakkalain kiristykseen ja sen tuomaan myynnin lisäykseen.

- Se on tuonut paljon tupakanostajia. Ennen he ostivat yhden askin, nyt he ostavat kolme tai neljä askia kerrallaan. Se on lisännyt hyvin myyntiä. Jopa kartonkikaupalla tupakkaa ostetaan nyt aiempaa enemmän. Meille yrittäjille on ollut hyvä, että tupakat ovat menneet piiloon, kiittelee yrittäjä Jorma Malkamäki Kokkolan Torikadun kioskista.

Myös kokemukset pääkaupunkiseudulta vahvistavat asian. Esimerkiksi kalliolainen kioskinpitäjä kertoo miettivänsä tilausten suurentamista, sillä hänen mukaansa tupakkavarasto loppuu usein ennen kuin uusi kuorma tulee.