1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvalloissa muistetaan syyskuun 11. päivän uhreja

Tiistaina on kulunut 11 vuotta syyskuun 11. päivän tuhoisista terrori-iskuista.

Ulkomaat
Newyorkilainen Marshall Rodriguez pitelee Yhdysvaltain lippua osallistuessaan WTC-iskujen muistojuhlaan.
Newyorkilainen Marshall Rodriguez piteli Yhdysvaltain lippua osallistuessaan WTC-iskujen muistojuhlaan 11. syyskuuta.Justin Lane / EPA
Newjerseylainen Melissa Pullis WTC-iskuissa menehtyneen miehensä nimen äärellä muistopuiston muurilla.

Yhdysvalloissa vietetään 11 vuotta sitten tehtyjen terrori-iskujen vuosipäivää. Ihmisiä on kerääntynyt World Trade Centerin tontille ja monet omaiset ovat lukeneet iskussa kuolleiden nimiä tilaisuudessa.

Lähes 3000 ihmistä kuoli, kun terroristit ohjasivat kaksi kaappaamaansa lentokonetta World Trace Centerin kaksoistorneihin ja yhden koneen puolustusministeriö Pentagoniin. Neljäs kaapattu kone syoksyi maahan Pensylvaniassa.

Presidentti Barack Obama osallistui uhrien kunniaksi pidettyyn hiljaiseen hetkeen iltapäivällä Suomen aikaa. Pentagonissa myöhemmin puhunut Obama esitti surunvalittelunsa uhrien omaisille, ja sanoi ettei uhreja koskaan unohdeta. Obama totesi Yhdysvaltojen olevan vahvempi ja yhtenäisempi kuin koskaan.

Muistotilaisuudet ovat pienempiä kuin vuosi sitten, jolloin syyskuun 11. päivän iskuista tuli kuluneeksi kymmenen vuotta. Ensimmäistä kertaa amerikkalaiset poliitikot eivät puhuneet seremonioissa New Yorkissa.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi