yle.fi-etusivu

Romusta syntyy trash designia

Vastuullisuutta korostavan trash design -muotoilun raaka-aineina ovat käytetyt materiaalit. Materiaali löytyy vaikka lenkkipolulta.

kulttuuri
Henrik Enbom ja Isa Kukkapuro-Enbom
Ekologia ja kierrätys ovat nousseet muotoilun trendeiksi viime vuosina. Trash design -tuottaja Isa Kukkapuro-Enbom ja romumuotoilija Henrik Enbom kertovat, mitä on trash design eli romumuotoilu.

Romumuotoilija Henrik Enbom kertoo Ylen aamu-tv:n haastattelussa hankkivansa materiaalia muotoiluun ulkoilulenkkien varrelta.

- Roskalavat antavat aina virikkeitä. Aina kun käyn koirien kanssa ulkona, on pakko kurkkia laidan yli ja katsoa, mitä sieltä löytyy. Ja sieltähän löytyy vaikka mitä aarteita, Enbom kertoo.

Trash Design on avoin verkosto, joka muun muassa järjestää näyttelyitä. Tuottaja Isa Kukkapuro-Enbom muistuttaa, ettei romumateriaalien käyttö ole ristiriidassa upean muotoilun kanssa.

- Korostan, ettemme ole hyvän muotoilun vastaisia.

Jos länsimaista elämäntapaa halutaan jatkaa, se vaatii Kukkapuro-Enbomin mukaan uutta ajattelua.

- Maapallo ei kestä enää tätä kuormitusta eikä tätä kulutushysteriaa.

Säilyketölkistä tuli valaisin

Yksi romumuotoilija Henrik Enbomin suunnittelemista huonekaluista on kierrätysmateriaalista syntynyt valaisin. Sen materiaalit ovat maksaneet kymmenisen euroa. Roskalavalta löytyi pätkä tankoa, jolla ripustetaan ilmastointiputkea kattoon. Lampunvarjostin sen sijaan löytyi omasta keittiöstä.

- Tämä on tomaattimurskapurkki, joka on valmiiksi maalattu sisältä valkoiseksii. Siinä on hyvä heijastinpinta, Enbom kertoo.

Trash designia on esillä myös Helsingissä järjestettävillä Habitare-messuilla, jotka aukeavat yleisölle huomenna torstaina. Romumuotoilu on tänä vuonna esillä messuille suunnitelluissa hotellihuoneissa.