1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Oliko ensin muna vai kana - Rokkikukko paljastaa vastauksen

Sami Kosolan esittämästä Kingi-kukosta tuli niin suosittu hahmo, että sille piti kirjoittaa oma näytelmä. Kuusankoskella ensi-iltansa saavassa näytelmässä moni rock-klassikko on saanut kukkomaisen käsittelyn.

Kuva: Kuusankosken teatteri

Näyttelijä Sami Kosolan käsikirjoittama monologiesitys Rokkikukko - Born in the Kanala saa ensi-iltansa Kuusankoskitalon Luolanäyttämöllä tulevana viikonloppuna. Esityksessä on hyödynnetty varsinkin 1980-luvulla klassikoiksi nousseita rock-kappaleita.

Kosolan esittämä päähenkilö Kingi-kukko sai alkunsa Kouvolan kaupunginteatterin Babe-possusta kertovasta näytelmästä, jossa kukolla oli pieni sivurooli. Ohjaaja Kaija Viinikainen pyysi Kosolaa kirjoittamaan Kingi-kukolle lisää asiaa ja hahmosta tuli lopulta melko suosittu.

- Pyrin tekemään hahmosta mahdollisimman fyysisen ja kukkomaisen. Siitä jäi kytemään idea, että tämän kukon pitäisi päästä omalle lavalle heittämään keikkaa, Kosola kertoo.

Kosola pohti aluksi, millaisia kappaleita kukko voisi lavalla esittää. Ensimmäisenä mieleen tuli Bruce Springsteenin ehkäpä tunnetuin hitti Born in the USA, joka kukon esittämänä on luonnollisesti nimeltään Born in the Kanala. Muita kukon käsittelyyn joutuvia klassikoita ovat esimerkiksi Queenin We Will Rock You, Black Sabbathin Paranoid, sekä Led Zeppelinin Stairway to Heaven, joka on väännetty muotoon Stairway to Kana.

Keikan aikana tulee kerrottua kaikenlaista kukon elämästä ja ehkä paljastaneeksi jotain myös kirjoittajan omasta elämästä

Sami Kosola

Kosola sanoo hieman vierastavansa näytelmän kutsumista monologiksi, kyse on enemmän tunnin mittaisesta rokkikeikasta. Biisien lisäksi kuullaan kukon kertomia välispiikkejä, jotka Kosolan mukaan karkaavat käsistä ja kasvavat aivan uusiin sfääreihin.

- Keikan aikana tulee kerrottua kaikenlaista kukon elämästä ja ehkä paljastaneeksi jotain myös kirjoittajan omasta elämästä, Kosola kuvailee.

Keikan aikana kukko paljastaa myös vastauksen ikiaikaiseen kysymykseen kumpi oli ensin, muna vai kana. Kosolan mukaan kumpikaan ei nimittäin ollut olemassa ensimmäisenä. Oikean vastauksen kuullakseen on kuitenkin saavuttava Rokkikukon keikalle Kuusankoskelle.