yle.fi-etusivu

Jokamiehen geenitesti antaa hataraa tietoa tautiriskeistä

Erilaisten geenitestien markkinointi suoraan kuluttajille kasvaa kovaa vauhtia. Monet terveydenhuollon ammattilaiset suhtautuvat sairastumisriskiä arvioiviin geenitesteihin suurin varauksin.

terveys
dna-rihma ja koeputkia
Yle, lähteet: AP Graphics Bank, Ludovic di Orio / Goodshot.com

Netistä ostettavien geenitestien kirjo on laaja. Geenitesteillä voi selvittää sukulaissuhteita tai vaikka koko perimänsä. Yleistymässä ovat myös testit, joilla etsitään geeniteknologian avulla alttiutta sairastua vakaviin kansantauteihin kuten kakkostyypin diabetekseen, sepelvaltimotautiin tai Alzheimerin tautiin.

Tutkimusprofessori Veikko Salomaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta sanoo, että suoraan kansalaisille kaupattaviin geenitesteihin liittyy paljon ongelmia.

- En suosittele ryntäämään geenitestejä tilaamaan. Niistä ei useimmissa tapauksissa ole mitään hyötyä. Lisäksi asiantuntijoita, jotka pystyvät tulkitsemaan geenitestien tuloksia, on vähän.

- Jos tekee testin ja menee tulosten kanssa vaikkapa lähimpään terveyskeskukseen, ei terveydenhuollossa toistaiseksi ole tarpeeksi asiantuntijoita kertomaan, mitä testituloksen kanssa pitäisi tehdä.

Diabetesliiton mukaan hilljattain markkinoille tullut geenitesti on huono tapa mitata sairastumisriskiä. Liiton sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija Riitta Vuorisalo sanoo, että yhden tyypin 2 diabetekselle altistavan geenin testaus ei vielä kerro testatun sairastumisriskistä juuri mitään.

- Kakkostyypin diabetekselle altistavia geenejä tunnetaan noin 50, ja vaikka kaikkien näiden geenien riskivariantit tutkittaisiin, tulos kertoo ainoastaan sairastumisen todennäköisyyden väestötasolla.

Kaksi oululaisyritystä myy geenitestejä

Geenitestejä suoraan kuluttajille myyviä yrityksiä arvoidaan olevan jo toistasataa, näistä kaksi suomalaista. Oululainen Genecodebook alkoi pari vuotta sitten myydä muun muassa laktoosi-intoleranssin ja valtimotukoksen riskiä mittaavia testejä netin ja parinkymmenen apteekin kautta.

- Kiinnostus on suurta, mutta geenitestien myynti vielä verkkaista, kertoo Genecodebookin toimitusjohtaja Niina Saarinen.

Toinen oululaisyritys, Genleven, toi geenitestit verkkokauppaansa kesällä. Genlevenin diabetesriskitesti maksaa 119 euroa, Alzheimertesti 159 euroa.

- Myynti on vielä vähäistä, mutta meidän odotuksemme ovat tulevaisuudessa, kuittaa Genlevenin hallituksen puheenjohtaja Mika Lähteenmäki.

Pelisäännöt puuttuvat

Suoraan kansalaisille markkinoitaviin geenitesteihin liittyy paljon eettisiä ongelmia. Diabetesliiton Riitta Vuorisalo sanoo, että kaupallisista testeistä ei ole saatavissa kuluttajille suunnattua luotettavaa ja puolueetonta tietoa. Myöskään viranomaisten antamia normeja ei ole.

- Sylkinäyte on helppo laittaa pussiin, pussi postiin ja saada tulokset omasta sairastumisriskistään sähköpostiin, sanoo Vuorisalo. Mutta mitä tulos lopulta kertoo ja miten elää tiedon kanssa, joka saattaa olla tuskallista?

- Nämä testit herättävät paljon kysymyksiä. Minkälainen on tietosuoja? Voiko arkaluontoista geenitietoa käyttää väärin? Kiinnostaako se esimerkiksi vakuutusyhtiöitä?

Vuorisalo toivoo kuluttajille suunnatuista geenitesteistä laajaa eettistä keskustelua .