Koe uusi yle.fi

Kotimainen klassikko kestää aikamatkailun

”Meidän isoäidillä oli juuri tuollainen tuoli!”, on moni huudahtanut kulkiessaan näyttelyosaston ohi. Aikamatka-näyttely Helsingin Messukeskuksessa on koonnut kuuden vuosikymmenen klassikot yhdelle aikajanalle.

kulttuuri
60-luvun olohuone.
Yle

Sisustusarkkitehti Kaisa Blomqvist sanoo, ettei onneksi tajunnut kuinka suureen projektiin ryhtyi kootessaan suomalaisen muotoilun kaaren tuhannen neliön messuosastolle. Habitare huonekalu-, sisustus-, ja designmessut avaa ikkunan myös menneisiin vuosikymmeniin tuoreimpien trendien lisäksi. Aikamatka-näyttelyyn on poimittu esimerkkejä suomalaisesta sisustamisesta ja käyttöesineiden muotoilusta 1950-luvulta nykypäivään asti.

- Haluaisin, että nimenomaan nuoret näkisivät tämän huikean kaaren, mikä meidän designissa on ollut. Nuoret puhuu paljon retrosta tänä päivänä, niin kuin se olisi tyylilaji. Haluaisin, että he näkisivät tämän näyttelyn ja ymmärtäisivät, että mistä se retrotuoli tulee, johon he ovat ihastuneet ja ostavat kalliilla vintage-kaupasta, sisustusarkkitehti Kaisa Blomstedt muistuttaa.

Käyttöesineistä tuli design-klassikoita

1950-lukua kutsutaan suomalaisen muotoilun kulta-ajaksi. Sodan jälkeen elintaso nousi ja se näkyi myös suomalaisten kotien sisustuksessa. Arkiesineet olivat kauniita ja edullisia, ennen kaikkea käyttöesineitä.

- Todellakin, 1950-luvulla ei puhuttu designista vaan kauniista käyttöesineistä, mutta se ei poista sitä, etteikö esineet olisivat olleet designia. Mielestäni design kulkee aina mukana hyvässä suunnittelussa ja muotoilussa, joka kestää aikaa, Blomstedt sanoo.

Menneiden vuosikymmenten tyylit ja muotoiluklassikot on ollut helppo hahmottaa. Sen sijaan 2000-luvun esineiden valitseminen näyttelyosastolle haastoi Aikamatka-näyttelyn kuraattorina työskennelleen sisustusarkkitehti Kaisa Blomstedtin.

- Se ajanjakso on liian lähellä ja nykyaikana vähän kaikki muistuttaa toisiaan, että ei ihan ensi näkemältä ei erota erikoisominaisuuksia. Muutamia nimiä sieltä kyllä nousee ja näkee, että tuo suunnittelija on kiinnostava ja että siitä voi tulla jotain. Mutta antaa ajan näyttää!

Blomstedt toteaa, että suomalainen kädenjälki on yhä vaikeampi erottaa. Loistavia suomalaisia suunnittelijoita työskentelee muualla kuin Suomessa ja vastavuoroisesti meille tulee tekijöitä ulkomailta.

- Se on tämän ajan ja maailman henki, nyt mennään globaalisti.