Libya: Konsulaatti-iskussa kuoli USA:n suurlähettiläs

Libyan sisäministeriön mukaan myös kolme muuta Yhdysvaltain edustuston työntekijää kuoli, kun yhdysvaltalaisvideosta raivostunut väkijoukko hyökkäsi maan konsulaattiin Benghazissa.

Ulkomaat
Yhdysvaltain konsulaatti palaa Libyan Benghazissa.
Yhdysvaltain konsulaatti paloi Libyan Benghazissa aiemmin syyskuussa.AFP

Libyan sisäministeriön mukaan Yhdysvaltain Libyan-suurlähettiläs kuoli tiistaina maan konsulaattiin Benghazissa tehdyssä hyökkäyksessä. Myös kolme muuta edustuston työntekijää sai surmansa, sanoo Libyan apulaissisäministeri Wanis al-Sharif uutistoimisto AFP:n mukaan.

Libyan apulaispääministeri Mustafa Abu Shagir vahvistaa Twitter-viestissään, että suurlähettiläs Christopher Stevens kuoli hyökkäyksessä.

Aiemmin lähettilään ja kolmen muun kuolemasta kertoivat virkamieslähteet uutistoimisto Reutersille ja uutiskanava al-Jazeeralle.

Reutersin lähde sanoo, että yhdysvaltalaiset kuolivat, kun heidän autoaan ammuttiin raketilla. Al-Jazeeran lähteiden mukaan lähettiläs kuoli savumyrkytykseen.

Yhdysvaltain suurlähetystön edustaja sanoo Reutersille, ettei hänellä ole asiasta tietoa. Hänen mukaansa lähetystö voi vahvistaa vain yhden henkilön kuoleman.

Aiemmin Yhdysvallat ja Libyan viranomaiset ovat kertoneet, että yksi Yhdysvaltain ulkoministeriön virkamies on kuollut, mutta he eivät kertoneet, kuka.

Aseistettu joukko hyökkäsi tiistai-iltana Yhdysvaltain konsulaattiin Benghazissa ja sytytti sen tuleen vastalauseena internetissä julkaistulle videolle, joka heidän mukaansa pilkkaa islamia ja profeetta Muhammedia. Konsulaattia kohti ammuttiin myös raketteja.

Video laukaisi levottomuuksia myös Egyptin pääkaupungissa Kairossa. Tuhannet ihmiset osoittivat mieltä Yhdysvaltain lähetystön ulkopuolella ja muun muassa repivät pois Yhdysvaltain lipun.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset