Puijon mäkihyppylupaukset saivat päätoimisen valmentajan

Kuun alussa aloittanut aluekeskusvalmentaja pyrkii koulimaan lupauksista tulevaisuuden huippuhyppääjiä. Kuopion harjoittelumahdollisuudet houkuttelevat junioreita myös muualta.

urheilu
Juniorimäkihyppääjät Janne Korhonen, Ville Korhonen ja Elias Vänskä sekä valmentaja Jukka-Pekka Parkkisenniemi.
Markku Malinen / Yle

Puijon Hiihtoseura hakee uutta nostetta tulevaisuuden huippumäkihyppääjien valmentamiseen. Seurassa aloitti syyskuun alussa vuoden tauon jälkeen päätoiminen valmentaja, jonka keskeisin tavoite on lupaavien junioikäisten mäkihyppääjien luotsaaminen kohti kansallista ja kansainvälistä huippua.

Niin sanottuna aluekeskusvalmentajana aloitti pitkän uran mäkihypyn parissa tehnyt ja pari viime vuotta sivutoimisena kuopiolaisjunioreita valmentanut Jukka-Pekka Parkkisenniemi. Hänen mukaansa valmentajan päätoimisuus edistää selvästi nuorten hyppääjien harjoittelua.

- Tätä ei enää tarvitse tehdä sressaantuneena oman toimen ohessa. On aikaa miettiä ja toteuttaa suunnitelmat. Harjoittelu on jo nyt lisääntynyt. Esimerkiksi voimme Akatemia-ryhmän kanssa harjoitella kymmenen kertaa viikossa ilman kiireitä, Parkkisenniemi kertoo.

Parkkisenniemen vastuulla on etenkin 16 - 19 -vuotiaiden hyppääjien Akatemia-ryhmä. Heistä on tarkoitus löytää tulevaisuuden huippuhyppääjät. Mäkiharjoittelun lisäksi lupauksia on tarkoitus auttaa myös esimerkiksi koulun ja urheilun yhdistämisessä.

Puijon Hiihtoseura sai tukea aluekeskusvalmentajan palkkaamiseen Olympiakomitealta, Pohjois-Savon urheiluakatemialta sekä Suomen mäkihypyn ja yhdistetyn vastuujärjestö Finnjumping ry:ltä. Myös Lahdessa ja Rovaniemellä on omat, jo aiemmin työnsä aloittaneet aluekeskusvalmentajat.

Akatemia vetää hyppääjiä myös muualta

Yhdeksän hyppääjän joukossa on PHS:n omia kasvatteja ja muualta tulleita lupauksia. Vetovoimaa Kuopioon on, sillä tänä kesänä Puijon harjoitusmahdollisuuksien perässä kaupunkiin muuttivat esimerkiksi Kuusamon Erä-Veikkoja edustava 17-vuotias Sami Saapunki ja Lieksan Hiihtoseuraa edustava 16-vuotias Elias Vänskä.

Kenestä sitten tulee se seuraava kuopiolaistaustainen huippuhyppääjä? Parkkisenniemi luettelee varmuuden vuoksi liudan nimiä:

- Se voi olla Ville Korhonen, jolla on jo maajoukkuekokemusta ikäisistään ja myös voittoja. Samoin hänen kaksoisveljensä Janne. Potentiaalia on myös siilinjärveläisellä Matti Herolalla, Sami Saapungilla ja Elias Vänskällä.

2000-luvulla Hautamäen veljekset Matti ja Jussi ovat pitäneet kuopiolaista mäkihyppyosaamista esillä. Kymmenen vuoden päästä saman saattavat tehdä siis kuopilaiskaksoset Janne ja Ville Korhonen. 11-vuoden ikäisenä mäkihypyn aloittanut kaksikko tähyää kuitenkin huipulle maltilla.

- Siirrytään ensi talvena alle 20-vuotiaiden sarjaan. Joskus unelmana olisi päästä myös maailmancupiin, Ville Korhonen kertoo.